Oblicz x... Błagam pomóżcie
Paulina: a) log3 x−log3 2=3
b) log x = 2/3
c) log x +2=1
d) log x +log10 = 2
19 lut 14:25
utan: a) log
3x − log
32 = 3
x = 54
19 lut 14:32
think: a) założenie co do liczby logarytmowanej, a następnie skorzystaj ze wzoru na odejmowanie
logarytmów o tej samej podstawie
d) założenie odnośnie liczby logarytmowanej i wzór na dodawanie logarytmów o tych samych
podstawach
b i c właściwie tylko jest potrzebna definicja logarytmu lobab = c ⇔ ac = b
19 lut 14:33
Paulina: problem polega na tym ze nie wiem jak zrobić b i c ...
19 lut 15:14