steryometria
młoda: Dach wieży ma kształt powieszchni boczneuj ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego
krawedz podstawy ma 4m Sciana boczna ostrosłupa jest nachylona pod kątem 60 stopni Oblicz ile
sztuk dachówek nalezy kupić aby pokryć ten dach wiedząc ze do pokrycia 1 metra kwadratowego
potrzebne sa 24 dachówki Przy zakupie nalezy doliczyc 8% dachówek na zapas.
19 lut 13:09
młoda: najpierw trzeba z zaleznosci kąta 60 30 stopni obliczyć krawędz boczną d= 2√2 przekątna
podstawy to jak z trójkąta 30 60 to krawędz mi potem wyszła 4√2 i potem z pitagorasa
wysokość trójkąta ściany bocznej to mi wyszło √ 28 i juz mam coś zle kto mi powie co?
19 lut 13:14
młoda: a potrzebuje tylko ściany boczne pole ich i jak będe miała to pomnoże przez 24 dachówki i te
8% DOLICZYC DO TYCH CO MI WYJDZIE dobrze robie
19 lut 13:17
młoda: Help
19 lut 13:21
młoda: lece uporam sie sama z tym jakoś
19 lut 13:31
dero2005:

Dane
a − krawędź podstawy = 4 m
h
s − wysokość ściany bocznej
h
s = a = 4 m
P
s − pole jednej ściany
P
s =
a*hs2 = 8 m
2
P
b − pole powierzchni bocznej
P
b = P
s*4 = 32 m
2
n − ilość dachówek
n = 32*24 = 768 szt
n
z − ilość dachówek z zapasem
n
z = n*1,08 = 829,44 ≈ 830 szt
19 lut 14:56