zbadaj monotoność ciągu
patrycja :(((: zbadaj monotoność ciągu
1) an = 5−3n
2) bn = n
−−−−−−−−
2n+1
−−−−−−− − kreska ułamkowa
3) cn = n2 + 3n
17 lut 23:20
toja:
an = 5−3n
an+1 = 5−3(n+1)
Załóżmy że:
an< an +1 więc
5−3n < 5−3(n+1) || −5
−3n < −3(n+1) ||*(−1)
3n > 3(n+1) mnożąc przez liczbę ujemną
zmieniamy zwrot nierówności
3n > 3n+3 || −3n
0 > 3 ?! to nie jest prawdą zatem musi być:
an > an +1
a to oznacza że ciąg jest malejący.
reszta zadań podobnie
17 lut 23:37
Bogdan:
Chcąc określić monotoniczność ciągu (an), badamy znak różnicy: an+1 − an.
an = 5 − 3n, an+1 = 5 − 3(n + 1) = 5 − 3n − 3 = 2 − 3n
an+1 − an = 2 − 3n − 5 + 3n = −3 < 0, więc ciąg jest malejący.
17 lut 23:43
patrycja :(((: dzieki
18 lut 01:52
Gustlik: Proponuję rzadko pokazywany przez nauczycieli sposób, a łatwo przyswajalny przez uczniów −
poprzez badanie własności odpowiednich funkcji:
1) a
n = 5−3n
czyli a
n−3n+5 − jest to funkcja liniowa y=−3x+5, dziedzina D=N
+, a=−3=r<0, czyli f(x)↓, a
więc a
n↓
Mamy więc ciąg arytmetyczny o różnicy r=−3.
| | n | | x | |
2) bn = |
| jest to funkcja homograficzna y= |
| , dziedzina D=N+,
|
| | 2n+1 | | 2x+1 | |
−−−−−−−−−−−−−
x : (2x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | | |
Postać kanoniczna y= |
| − |
|
|
| | 2 | | 2x−1 | |
| | | | 1 | | 1 | |
y=− |
| + |
| a=− |
| <0, zatem f(x)↑ przedziałami,
|
| | 2x−1 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
asymptota pionowa x= |
| , zatem dziedzina ciągu obejmuje prawą część hiperboli, czyli ciąg |
| | 2 | |
b
n↑
3) c
n = n
2 + 3n to funkcja kwadratowa y=x
2+3x, dziedzina D=N
+
Liczę współrzędną p wierzchołka paraboli, bo tam funkcja kwadratowa zmienia monotoniczność:
| | 3 | |
p=−b2a=− |
| − jest na ujemnej półosi OX
|
| | 2 | |
a=1>0, zatem parabola ma ramiona w górę.
Dziedzina ciągu N
+ znajdyuje sie więc na prawym ramieniu paraboli, gdzie f(x)↑, zatem ciąg
c
n↑
18 lut 02:16