wyznacz całkę
kasja: wyznacz całkę
∫(x+1)2(x+3)dx
∫5x+4x4/3+3x+e2x dx
∫(x+1)ex dx
∫12009 cosxsinx dx
26 sty 00:07
Bogdan:
Przy pisaniu ułamków stosuj dużą literkę U, druga całka jest nieczytelna.
W pierwszej wykonaj działanie (x + 1)
2*(x + 3)
Trzecią całkę rozwiązuje się przez części (u = x + 1, v' = e
x)
| | 1 | |
W czwartej ułamek |
| wyłącz przed znak całki i zastosuj podstawienie: sinx = t. |
| | 2009 | |
26 sty 00:13
kasja: | | x3 | | x2 | |
w tej pierwszej robiłam tak i wychoidzi mi |
| + x2 +4x + |
| +C i to jest źle a |
| | 3 | | 2 | |
nie wiem jak inaczej to rowiązać
a mógłbyś pokazać jak rozwiązać przykład 4?
26 sty 11:58
kasja: dalej prosze o pomoc
26 sty 14:24
jo:
Napisz jak będzie wyglądało to wyrażenie pierwszej całki gdy wymnożysz...
26 sty 14:34
Ja: (x+1)
2(x+3)dx=(x
2+2x+1)(x+3)dx=(x
3+3x
2+2x
2+6x+x+3)dx=(x
3+5x
2+7x+3)dx=
| x4 | | 5x3 | | 1 | | 1 | | 5 | | 7 | |
| + |
| +3 |
| x2+3x + C = |
| x4 + |
| x3 + |
| x2 + 3x + C |
| 4 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
Pisałem bez znaku całki, bo nie wiem jak sie ten symbol wpisuje

Nie wiem do końca czy o to chodziło, ale jesli w pierwszym przykładzie wychodzi taki wynik to
napisz, moze zrobie pozostałe jak będe miał czas
26 sty 14:39
kasja: wynik ok

co do przyklady 4 toto powinno wygladać tak?
| | 1 | | cosx | | −1 | |
|
| ∫ |
| dx= ∫ |
| dt = −ln|t|= −ln|sinx| |
| | 2009 | | t | | t | |
26 sty 15:11
26 sty 15:26
pavo:
26 sty 16:24
Mickej:
Pochodna z sinx = cosx a nie −cosx
26 sty 16:36
Bogdan:
1. ∫ (x + 1)
2(x + 3) dx = ∫ t
2(t + 2) dt = E
Podstawienie: x + 1 = t, dx = dt, x + 3 = t + 2
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
E = ∫(t3+2t2) dt = |
| t4 + |
| t3 + C = |
| (x + 1)4 + |
| (x + 1)3 + C |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
Można jeszcze (x + 1)
3 wyłączyć przed nawias.
| | 4 | | 3 | |
2. ∫ (5x3 + |
| + |
| + e2x) dx = |
| | x3/4 | | x | |
| | 1 | | x1/4 | | 1 | |
= 5* |
| x4 + 4* |
| + ln|x| + |
| e2x + C = ... |
| | 4 | | | | 2 | |
Trzeba uporządkować zapis.
3. ∫ (x + 1)e
x dx = E, (przez części) u = x + 1, u' = 1, v' = e
x, v = e
x
E = e
x(x + 1) − ∫ e
x dx = e
x(x + 1) − e
x + C.
| | 1 | | cosx | |
4. ∫ |
| * |
| dx = E, podstawienie: sinx = t, cosx dx = dt |
| | 2009 | | sinx | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
E = |
| ∫ |
| = |
| ln|t| + C = |
| ln|sinx| + C |
| | 2009 | | t | | 2009 | | 2009 | |
26 sty 16:57
kasja: dzięki wielkie, troche pozniej bo juz po kolowkium ale mimo wsyztsko dzieki
26 sty 21:07
paulina: całka (x1,5−x1,5)2
17 sty 12:14
Macie: w 2 do 2 wyrazu jaki to jest wzor ze tak wyszlo?
17 sty 12:48
hgz: {x3 − 4} {x3+4x} dx
19 lut 10:46
ania: ∫(x−2)5
4 mar 21:21