wykaż, że wielomiany są równe
Szpaczek: Wykaż, że:
jeśli (a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 = (a+b−2c)2 + (b+c−2a)2 + (c+a−2b)2 , to a=b=c
_____
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Niekoniecznie proszę o zrobienie całego (choć
i tak byłoby dobrze), ale potrzebuję jakiejś wskazówki − nie wiem, od której strony mam to
ugryźć.
Z góry dziękuję.
15 lut 12:34
Quatus: Wskazówka. Przerzuć wszystko na jedną stronę, rozwiń nawiasy, korzystając ze wzorów skróconego
mnożenia, poskracaj to, co się da skrócić, a następnie zwiń resztę do postaci
(coś)2+(coś)2+(coś)2=0.
15 lut 14:47
;): L=a2−2ab+b2+b2−2bc+c2+c2−2ac+a2
L=2(a2+b2+c2)−2(ab+ac+bc)
P=6(a2+b2+c2)−6(ab+ac+bc)
a2+b2+c2=ab+ac+bc/2
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0⇒a=b⋀a=c⋀b=c⇒a=b=c
15 lut 15:15
Szpaczek: Dzięki ogromne, ale nie rozumiem przekształcania prawej strony...
17 lut 20:22
Szpaczek: Dobra, już wiem. Prawa strona wychodzi po zastosowania wzoru skróconego mnożenia i wyciągnięciu
przed nawias.
Teraz mam problem z tym porównaniem... Skąd bierze się a2+b2+c2=ab+ac+bc/2
Skąd wiedziałeś, żeby podzielić to drugie przez 2?
17 lut 20:32
Szpaczek: Nie rozumiem, skąd to się bierze:
a2+b2+c2=ab+ac+bc/2
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
Proszę o pomoc.
17 lut 20:35
Szpaczek: Już wiem.

a
2 + b
2 + c
2 = ab + bc + ac / mnożymy wszystko przez 2 i skracamy do wzorów.
Yeaaah!
17 lut 21:02