Prawdopodobieństwo
Patryks: Ze zbioru Z={1,2,3,...,2n},gdzie n \in N+,wylosowano 2 liczby.Zdarzenie A,oznacza,że suma
wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.Oblicz,dla jakiej wartości n prawdopodobieństwo
zdarzenia A jest równe 5/11.
Mógłby to ktoś po kroku wyjasnić ?
17 lut 22:33
Eta:
| | | | (2n)! | | (2n−2)!*(2n−1)*2n | |
|Ω|= | = |
| = |
| = n( 2n−1)
|
| | | 2!*(2n−2)! | | 2*(2n−2)1 | |
A −−− suma wylosowanych liczb jest parzysta
tzn. obydwie są parzyste lub obydwie nieparzyste
w tym zbiorze mamy n liczb parzystych i n liczb nieparzystych
| | | | | | | | n! | |
|A|= | + | = 2* | = 2* |
| = ....... = n(n−1)
|
| | | | | 2*(n−2)! | |
11(n−1)= 5( 2n−1)
n=.........
17 lut 23:58
Basia:
x+y jest parzysta ⇔ x,y parzyste lub x,y nieparzyste
jest n liczb parzystych i n nieparzystych
wylicz n
18 lut 00:00
Eta:
18 lut 00:03