srednia
jagna: Srednia wieku 15 pracownikow wynosi 33 lata. Gdy przyjeto nowego pracownika, srednia zwiekszyla
sie o 1 rok. Ile lat ma nowy pracownik? Wiem ze banalne ale jakos nie potrafie w to trafic
18 lut 17:54
smmileey: | x | | x+y | |
| =33 i |
| =34, gdzie y to wiek nowego pracownika |
| 15 | | 16 | |
18 lut 18:05
Paulisia: kurcze nie wiem
18 lut 21:52
ICSP: czego nie wiesz?
18 lut 21:53
Paulisia: noo jak dalej...
18 lut 22:01
ICSP: | x | |
| = 33. Z tego wyznaczasz x |
| 15 | |
| x+y | |
| = 34 . Jak wyznaczysz x z poprzedniego równania Wstawiasz go tutaj i liczysz y. |
| 16 | |
18 lut 22:06
Paulisia: powinno wyjsc 49 ale niewychodzi:(
18 lut 22:27
Eta:
y −−− wiek przyjętego nowego pracownika
15*33+y= 16*34
y= 49 lat
18 lut 22:46