pomoc!
taki tam: f(x)= 2(3cos
2x+1)
2 −12(3cos
2x+1)+16
Wyznacz najmniejszą i najwieksza wartosć funkcji
t=3cos
2x +1
f(x)=2t
2−12t+16
t
1=4
t
2=2
1. 3cos
2x+1=4
cosx=1 v cosx=−1
2.3cos
2x+1=2
co dalej zrobic?
19 lut 11:32
sssss: f(x)=2t
2−12t+16
ramiona do gory wiec fukncja przyjmuje wartosc najmniejsza w wierzcholku
f(3)=18−36+16=−2
Nalezy tez rozpatrzec przypadek gdy jest to funkcja liniowa (a=0)
19 lut 11:39
taki tam: ok,zaraz przelicze i powiem co i jak
19 lut 11:47
niko: brakuje dziedziny
19 lut 13:44