Wyznacz ciąg arytmetyczny (a_n)
Zuza.: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a1 + a2=7
{
a1 * a2=10
18 lut 20:10
zdesperowany student: a
1+a
1+r=7
a
1*(a
1+r)=10
wyznacz z jednego równania r lub a
1 podstaw do drugiego i wyjdzie
18 lut 20:13
do,it: a1=7−a2 ,podstaw do a1*a2=10
i rozwiąż uklad rownan
18 lut 20:13
Mila: a2=7−a2
najpierw podstaw do drugiego równania za a2 i wylicz a7
18 lut 20:14
Zuza.: eee a moze ktos jasniej ? ja sobie rozwiaze nastepne jak ktos mi na tym przykladzie wyjasni jak
to sie robi
18 lut 20:30
Mila: z pierwszego wyznaczam a
2=7−a
1
podstawiam do drugiego a
1*(7−a
1)=10
7a
1−a
1 2=10
0=a
1 2−7a
1+10 Δ=b2−4ac
Δ=49−40=4
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
a1= |
| lub a1= |
| |
| | 2a | | 2a | |
policz
18 lut 20:44
Mila: oczywiście Δ=b2−4ac
18 lut 20:46
Mila: oj zmęczona jestem 49−40=9
18 lut 20:47
Zuza.: ok , ale skad sie wzielo Δ=49−40 ?
18 lut 20:50
Zuza.: sorry juz wiem
18 lut 20:51
Mila: wzór Δ =b2−4ac ile wynosi a ile b ile c ?
18 lut 20:52
Zuza.: a1=−b+√Δ/2a
a1=5
a1=−b−√Δ/2a
a1=2,5
dobrze ?
18 lut 20:56
18 lut 21:00
Zuza.: a no sorry

pomylilam sie . i jak mam juz te wyniki to co teraz ?
18 lut 21:03
Mila: teraz wyznacz a2 dla obu przypadków i r ciag moze byc malejacy jezeli a2< a1
lub rosnacy jeżeli a2>a1
18 lut 21:03
Mila: a2=7−a1
18 lut 21:04
Zuza.: dzieki
18 lut 21:15