o
wercia18: Podaj S i r jeśli dany jest okrąg x2 + y2 + 4x −6y−221 = 0
16 lut 10:08
Niunia85:
(x+2)2+(y−3)2=(3√26)2
r=3√26
S=(−2,3)
16 lut 10:29
wercia18: a jak doszłaś do tego 1 równania
16 lut 10:34
Niunia85: musisz tak zrobić, żeby wyszło 4x w pierwszym a 6y w drugim
16 lut 10:37
Niunia85: (x+2)
2+(y−3)
2=(3
√26)
2
x
2+4x+4+y
2−6y+9=234
x
2+y
2+4x−6y=234−4−9
x
2+y
2+4x−6y=221
wyszło to samo
16 lut 10:41
Mateusz:
werciaJesli nie rozumiesz metody polegającej na wpasowaniu liczb do wzoru skróconego
mnozenia to polecam inną mianowicie znamy ogólne równanie okręgu w postaci ogólnej:
x
2+y
2−2
ax−2
by+c=0 tak w zadaniu masz podane równanie okręgu w postaci ogólnej więc
zeby wyznaczyc a i b gdzie a i b są współrzędnymi srodka okręgu wystarczy porównac
współczynniki i tak u ciebie −2a=4 to a=−2
−2b=−6
b=3
promień r policzysz ze wzoru r=
√a2+b2−c
tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 Gustlik wyprowadził nawet wzorki oczywiscie metoda jest ta sama.
16 lut 11:00
wercia18: dzięki

dosyć zrozumiałe
16 lut 18:48
wercia18: ale jak policzyłam r z tego wzoru ,który podałeś to wyszedł mi inny wynik niż koleżanka wyżej
podała...chyba ,że coś źle policzyłam.
16 lut 19:00
Gustlik: x
2 + y
2 + 4x −6y−221 = 0
r=
√a2+b2−C=
√(−2)2+32−(−221)=
√4+9+221=
√234=3
√26
Zatem S=(−2, 3), r=3
√26, a więc Niunia85 dobrze policzyła. Wercia, sprawdź swoje obliczenia.
18 lut 02:31