Dla jakich wartości x liczby... POMOCY
mariusz: Dla jakich wartości x liczby: 2x−1, 6x+5, 18x−4 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
Potrzebne na 10 godzinę...
18 lut 09:11
Niunia85: takie zadanko robimy na krzyż ale tylko wtedy kiedy wiesz że są to kolejne wyrazy ciągu g.
(6x+5)(6x+5)=(2x−1)(18x−4)
36x
2+30x+30x+25=36x
2−8x−18x+4
60x+25=−26x+4
86x=−21
18 lut 09:19
mariusz: a jeśli nie są to jak robimy?
18 lut 09:20
Niunia85: to tak jak w poprzednim układ równań
18 lut 09:23
mariusz: aha dziękuje bardzo a możesz mi wyjaśnić to poprzednie zadanie
18 lut 09:24