ostrosłup
smutna: Suma długości wszystkich krawedzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 54 cm.
Wiedząc,że krawędz boczna tego ostrosłupa jest dwa razy dłuża od krawędzi podstawy ostrosłupa,
oblicz jego objętość.
11 lis 08:45
Basia:
a − krawędź podstawy
b − krawędź boczna
b=2a
3a+3b=54
dokończ
11 lis 09:34
smutna: Ja nie wiem jak to dokończyć. Mam to jakoś przenieść?
11 lis 15:15
Basia:
rozwiąż układ równań
b=2a
3a+3b=54
11 lis 15:16
smutna: wyszło mi ze
a=6
b=12
dobrze?
11 lis 15:25
Basia:
dobrze
czyli znasz już długości krawędzi
potrzebna Ci jeszcze wysokość ostrosłupa
w ostrosłupie prawidłowym spodek wysokości pokrywa się z punktem przecięcia wysokości trójkąta
równobocznego, który jest podstawą
h − wysokość podstawy
H − wysokość ostrosłupa
punkt przecięcia dzieli tę wysokość na odcinki (licząc od wierzchołka)
x=
23h i y=
13h
x =
23*3
√3 = 2
√3
y =
13*3
√3=
√3
z tw.Pitagorasa
x
2+H
2=b
2
4*3+H
2=12
2
H
2=144−12=132=2*62=4*31
H=2
√31
podstaw i dokończ obliczenia
11 lis 15:34
smutna: moge pomnozyc pierwiatski przez siebie?
11 lis 15:44
Basia: możesz √3(√31=√93
11 lis 15:46
smutna:
Wielki dzieki za rozwiazanie. Ro jest zadanie maturalne az za 6 punktów. Rzecz tylko w tym ze
ja sama bym tego w zyciu nie rozwiazała. a to az 12% na maturze
11 lis 15:51
Suchy: Tak sobie poszukiwałem solucji do tego zadania i znalazłem tutaj błąd.
Owszem, 144−12=132, ale 132 to jest 66*2, a nie 62*2. W takim wypadku H wyjdzie 2√33 co daje
inny wynik niż otrzymany powżej
18 lut 10:37
xxx: Zadanie nie jest do końca rozwiązane.
Ja to zapisałam łatwiej dla siebie.
Pp = a2{3} U 4 = 62{3} U 4 = 36{3}u4= 9{3}
V= 1 U 3 * 9{3} * 2 {33} = 6{99}= 6* 3{11}= 18{11} cm3
Mam nadzieję, że to dobra odpowiedź.
12 sty 20:14
xxx: U to miała być kreska ułamkowa.
12 sty 20:14