Trapez
młoda: Punkty A −7,3 B 5 −3 c 3,3 D−1, 5 są wieszchołkami czworkokąta ABCD Wykaż że czworokąt ABCD
jest trapezem równoramiennym oraz napisz równanie osi symetri tego trapezu.
19 lut 12:12
Chyba Dobrze. : |AC|=|BD| jeśli L=P to jest równoramienny
aby wyznaczyć równianie osi symetri. oblicz srodek odcinka AB i CD
i potem ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty.
19 lut 12:15
młoda: Pomożesz mi bardziej bo zrobiłam na spr i zle miałam a rozpisałam w układzie współzędnych i
boki wyliczyłam z wzory
19 lut 12:19
młoda: ?
19 lut 12:51
Chyba Dobrze. : Po rozpisaniu w układzie, widać ze ramiona tego trapezu to AD i CB
wyliczasz ich długość:
AD (−7+1)
2 +(−2)
2= 2
√10
CB (5−3)
2 +(−3−3)
2= 2
√10
jest równoramienny.
teraz liczysz prostą będącą osią symetrii. liczysz środek AB i środek DC
srodek AB=(−1.0)
środek DC=(1.4)
I tu masz wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
mogłem się gdzieś machnąć w obliczeniach. liczyłem w głowie. ale powinno być dobrze.
Buziak młoda
19 lut 13:14
młoda: nie taka młoda ale dzieki
19 lut 13:17
młoda: tak samo robiłam ale zle podstawiłam i o juz 5 pkt poszło
19 lut 13:18
młoda:
19 lut 13:22