Pokaż za pomocą indukcji matematycznej, że zachodzi:
Emilia: 1.Pokaż za pomocą indukcji matematycznej, że zachodzi:
| | 3n2+n | |
2+5+....+(3n−1)= |
| dla n≥1 |
| | 2 | |
2. Ile jest liczb podzielnych przez 2,5,11 wśród liczb od 1 do 130?
18 lut 15:20
Basia:
ad.2
2*5*11 = 110 i to jest ta jedyna, bo każda kolejna musiałaby być jej wielokrotnością, a
wszystkie wielokrotności będą większe od 130
ad.1
krok 1
n=1
L=2
L=P
krok 2
| | 3n2+n | |
Z: 2+5+...+(3n−1) = |
| |
| | 2 | |
| | 3(n+1)2+n+1 | |
T: 2+5+...+(3n−1)+[3(n+1)−1] = |
| |
| | 2 | |
co jest równoważne
| | 3n2+6n+3+n+1 | | 3n2+7n+4 | |
T: 2+5+...+(3n−1)+(3n+2) = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dowód:
| | 3n2+n | |
2+5+...+(3n−1)+(3n+2) = |
| + (3n+2) = |
| | 2 | |
| 3n2+n+6n+4 | | 3n2+7n+4 | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
co należało udowodnić
18 lut 17:27
kamila: wskaz funkcje kwadratowa, ktorej miejsca zerowe to −2i3
18 lut 18:21