Zadanie wymagajace myslenia, prosze o pomoc.
wojti: W ciągu jednej godziny motorówka pokonała dystans 10km z prądem rzeki i 12 km pod prąd ,przy
stałej prędkosci prądu rzeki 6km/h. Oblicz prędkosc tej motorówki. Nie wiem, probuje i nic,
moze jakies pomysly jak zaczac?
17 lut 21:24
wojti: prosze o pomoc
17 lut 21:25
wojti: Tyle tu dobrych matematykow i nikt nie pomoze?
17 lut 21:27
bart: czyli z pradem mial V=10−6=4km/h a pod prad V'=12+6=18km/h (tak mi sie wydaje)
17 lut 21:29
bart: cierpliwosci ok? nie jestes sam, nie tylko ty potrzebujesz pomocy
17 lut 21:30
wojti: przepraszam.
17 lut 21:30
wojti: ale to zadanie maturalne ni by za 4 pkt, wiec watpie, zeby to bylo takie proste
17 lut 21:31
bart: ano to srednia predkosc trzeba obliczyc zapewne:
| | s | | s | |
t= |
| t'= |
| przebyte te same drogi w roznych czasach |
| | V | | V' | |
V
s=6,5km/h
17 lut 21:37
wojti: nie rozumiem z leksza
17 lut 21:46
wojti: moglbys bardziej wytlumaczyc?
17 lut 21:47
bart: to moze podstawa sie zajmij.. ten dizal "ruch w jednym wymiarze" sie nazywa i jest przerabiany
jako drugi z kolei w I klasie liceum, wiec jest male prawdopodobienstwo ze bedzie na maturze,
bo jest zbyt latwy..

nie wiem jak Ci mam to wytlumaczyc..
17 lut 21:50
bart: no droga to 2s bo w obie strony a czas to t+t' (czasy wziete z obu predkosci).. musimy pod
| | s | |
czasy podstawic |
| bo t i t' nie jest nam znane.. w ktorej klasie jestes? |
| | V | |
17 lut 21:52
wojti: czyli mowisz, ze taki latwy, ze az nie umiesz wytlumaczyc?
17 lut 21:52
bart: | | s | |
no co? mam ci tlumaczyc skad sie wzial wzor V= |
| ? jedyne czego mozesz nie rozumec to |
| | t | |
przejscie z 1 do 2 linijki.. ale jakbys troche wisilku w to zadanie wlozyl i podstawil po t i
t', to co masz podstawic, sprowadzil do wspolnego mianownika i odwrocil mianownik, to bys
wiedzial co sie z czego wzielo.. no ale coz..
17 lut 21:55
wojti: dzieki wielkie, ze chcociaz postarales sie wytlumaczyc mi, ale uwielbiam takich gosci, ktorzy
mysla ze sa tylko na swiecie ci najzdolniejsi i innych ktorzy juz tak nie lapia, tratuja jak
nie powiem co. Nie rozumiem przejscia z 2 do 3 linijki
17 lut 21:57
bart: | | 2s | | 2s | | 2sVV' | | 2VV' | |
vs= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | | | s(V+V') | | V+V' | |
17 lut 22:01
wojti: probuje podstawic, ale nie wychodzi
17 lut 22:13
wojti: bo moj kolega tez robil i mu wyszlo 16, ale niestety poszedl spac i powiedzial ze rano mi
powie, ale jak Ty mowisz 6.5
17 lut 22:15
wojti: ok, juz rozumiem, sory
17 lut 22:19
bart: V=4km/h trwalo dluzej niz V'=18km/h wiec to raczej bedzie blizsze 4km/h niz 18km/h
Mozna to tez proporcjami zrobic
17 lut 22:31
Eta:
odp:
24 km/h
| | 1 | |
|
| h płynęła z prądem rzeki
|
| | 3 | |
| | 2 | |
|
| h płynęła pod prąd rzeki |
| | 3 | |
18 lut 00:10