| 1 | ||
. Wykaż, że ten równoległobok jest rombem. | ||
| 3 |
Podaję jeden ze sposobów
Bogdan zapewne za moment poda drugi sposób
| e2 | 1 | ||
= | |||
| f2 | 3 |
| e*f | ||
P= a*h i P= | *sinγ
| |
| 2 |
| b√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| b | ||
i |AE|= | ||
| 2 |
| ab√3 | ||
P= | ||
| 2 |
| b2 | ||
h2= e2−(a−b2)2 = e2−a2+ab− | ||
| 4 |
| b2 | ||
h2= f2− (a +b2)2= f2−a2 −ab − | ||
| 4 |
| b2 | b2 | |||
f2−a2−ab − | = e2−a2+ab − | |||
| 4 | 4 |
| e*f | ab√3 | |||
*sinγ= | ||||
| 2 | 2 |
| e2√3 | ab√3 | ||
*sinγ= | |||
| 2 | 2 |
| ab√3 | ab√3 | |||
*sinγ= | ||||
| 2 | 2 |