matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina funkcji
Marek:
Wyznacz dziedzinę funkcji
x−2
y=
√
x+1
Tutaj tego dokładnie nie widać ale cały ułamek jest pod pierwiastkiem.
18 lut 11:25
Marek:
ja rozwiązałem tak 1 sposób
x−2
y=
√
= (
x−2
x+1
)
−1
x+1
czyli: x+1=0 x=−1 D=R\{−1} 2 sposób
x−2
y=
√
x+1
czyli: x+1>0 x>1 D należy do przedziału (1,+
∞
) zastanawiam się które jest dobrze rozwiązane lub jak jeszcze inaczej to trzeba rozwiązać
18 lut 11:31
Godzio:
x − 2
≥ 0 i x + 1 ≠ 0
x + 1
x ∊ (−
∞
,−1>∪<2,
∞
) i x ≠ −1 D = (−
∞
,−1)∪<2,
∞
)
18 lut 11:39
Marek:
Ok dzięki
18 lut 11:43