matematykaszkolna.pl
studia - przeliczalnosc ema: Proszę o pomoc zadanie jest studenckieemotka Sprawdz czy zbiór {x∊N : 10|x} jest przeliczalny?
17 lut 19:40
Trivial: Najpierw zastanówmy się jakie liczby dzielą się przez 10 (naturalne)... 10, 20, 30, 40, ... Czyli ogólnie 10n, n = 1, 2, 3, ... Zbiór {x∊N: 10|x} jest przeliczalny, bo istnieje bijekcja f: ℕ∍n → f(n) = 10n ∊ {x∊N: 10|x}. emotka
17 lut 20:23
ema: Udowodnic ze jesli <X, R> jest czesciowo uporzadkowanym i Y⊂ X , to zb. < Y, R∩Y2> takze jest zbiorem czesciowo uporzadkowanym . Czy twierdzenie jest prawdziwe jesli zb. <X,R> jest liniowo uporzadkowany/? Co mozna powiedziec o stosunku elementów wyroznionych w <x,R> i < Y, R∩ Y2>? Mam jutro egzamin. pomocyemotkaemotkaemotkaemotkaemotka
17 lut 20:28
ema: dzieki za poprzednieemotka
17 lut 20:29
Trivial: Tego już nie wiem jak zrobić, miałem tylko wstęp do teorii mocy.
17 lut 20:32
ema: Widze ze ogarniasz ta przeliczalnosc a ja nie bardzo wiec czy mozesz mi zerknac na pozostale przyklady : {x∊R:∃y∊n x=lny } {x∊ N; ∃y∊R x=siny} Czy sa przeliczalneemotka
17 lut 20:38
ema: halo
17 lut 20:49
Trivial: {x∊ N: ∃y∊R x=siny} siny może przyjmować wartości pomiędzy [−1, 1] i x ∊ℕ, czyli ten zbiór to po prostu {0, 1}. Nie jest przeliczalny, bo jest skończony. emotka Co do tego pierwszego jeszcze pomyślę.
17 lut 20:53
Trivial: {x∊R: ∃y∊ℕ x=lny} Ten zbiór to ln kolejnych liczb naturalnych (bez y=0), czyli: {ln1, ln2, ln3, ...}. Istnieje bijekcja f: ℕ∍ n → f(n) = ln(n+1) ∊ {ln1, ln2, ln3, ...}, czyli zbiór jest przeliczalny. n+1 stąd, że ln0 nie istnieje. emotka
17 lut 20:59
ema: O prosze jakie fajneemotka a ja sie tego tak boje i nie wiem co do czego i jak zaczac ,a tu widze calkiem fajnie wychodzi tylko trzeba na to wpasc i o tym pomyslecemotka
17 lut 21:01
ema: Dzieki wielkieemotka o ile jeszcze bede mogla to za chwilke cos jeszcze sie spytam o sumach uogolnionychemotka
17 lut 21:03
ema: Znowu ta przeliczalnoscemotka 1) Czy zbior , ktorego kazdy podzbior wlasciwy jest przeliczalny, jest przeliczalny? 2) Czy zbior przedzialow o koncach wymiernych jest przeliczalny? 3) Czy kazda rodzina zbiorow rozlacznych w R jest przeliczalna? 4) Udowdnij , ze gdy f:A→2A to f−1( {x∊A: x∌f(x) } ) =∅
17 lut 21:16
ema: jestes moze?emotka
17 lut 21:41
Basia: Trivial każdy zbiór skończony jest przeliczalny bijekcja, o której piszesz musi być na ℕ lub dowolny podzbiór
18 lut 00:20
Basia: ad.1 alef zero + liczba skończona =alef zero A − twój zbiór a∊A A1 = {a} A2 = A\A1 A2 jest przeliczalny |A2| = alef zero A1∩A2=∅ A=A1∪A2 |A| =|A1|+|A2| = alef zero+1 = alef zero ad.2 tak, bo zbiór liczb wymiernych jest przeliczalny, i iloczyn kartezjański zbiorów przeliczalnych jest przeliczalny f:{<w1,w2>} → (w1,w2) ad.3 nie rodzina jednoelementowych podzbiorów zbioru R ma moc równą mocy R czyli continuum ad.4 nie bardzo rozumiem Twój zapis 2A oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru A zapis f:A→2A oznacza, że zbiorowi A zostały przyporządkowane wszystkie jego podzbiory to przyporządkowanie nie jest funkcją; f−1 nie istnieje chyba to miało być nieco inaczej
18 lut 00:34
Trivial: Według moich notatek, to zbiór przeliczalny to taki, który jest równoliczny ze zbiorem ℕ, ale nie wiem. emotka
18 lut 11:59
Trivial: W końcu miałem tylko wstęp, tj. pół wykładu.
18 lut 12:00
Basia: poczytaj tutaj; tym razem jest to prawda , prawda i tylko prawda http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_przeliczalny oraz tutaj (akapit drugi) http://www.math.edu.pl/zbiory-przeliczalne podejrzewam, że dla wykładowcy przeliczalność zbiorów skończonych była tak oczywista, że zapomniał o niej wspomnieć (patrz pierwszy akapit na math.edu.pl)
18 lut 17:34