awdawdawdawda
awdawdad: Narysuj wykres funkcji f(x)=|x+1|−2√x2−2x+1
Zapisz wzór funkcji nie uzywając wartości bezwglednej,
Okresl jej zbiór wartości
Określ przdziały monotoniczności funkcji
f(x)= |x+1|− 2x−2
Nie wiem co dalej z tym zrobić, żeby móc narysować..
18 lut 19:11
bart: moze dziedzina najpierw
x
2−2x+1≥0
(x−1)
2≥0
x∊R
f(x)=|x+1|−2|x−1|
bedziemy miec 3 warunki
1
o x∊(−
∞,−1) f(x)=−x−1+2x−2=x−3
2
o x∊<−1,1) f(x)=x+1+2x−2=3x−1
3
o x∊<1,
∞) f(x)=x+1−2x+2=−x+3
i rysujesz
18 lut 19:26
bart: a z rysunku odczytasz czy funkcja w danym przedziale jest rosnaca czy majejaca
18 lut 19:26
Noah: f(x)=|x+1|−2√x2−2x+1
f(x)=|x+1|−2√(x−1)2
f(x)=|x+1|−2|x−1|
x∊(−∞,−1)
f(x)=x−3
x∊<−1,1)
f(x)=−3x+1
x∊<1,+∞)
f(x)=−x+3
narysuj to a potem z wykresu uzupelnij polecenia
18 lut 19:29
awdawdad: Mógłby mi to ktoś narysować ? schematycznie..
18 lut 19:55
18 lut 20:03
awdawdad: Mógłbyś mi dać gotowy link, nie wiem jak korzystac z tej strony.
18 lut 20:14
bart : wpisz to: |x+1|−2|x−1|
18 lut 20:16
bart : |x+1|−2*|x−1| znaczy sie to

ale wpisz ≠ kopiuj
18 lut 20:17
Eta:

{ x − 3 dla x < −1
f(x)= { 3x −1 dla −1≤ x < 1
{ − x +3 dla x ≥1
18 lut 20:20
awdawdad: a jak zrobić coś takiego ? Zaznacz część płaszczyzny, w której zawierają się wykresy funkcji
y=ax+b, jezeli a=2 i b>2
18 lut 20:32
Eta:

To półpłaszczyzna bez prostej
y= 2x+2
zawierająca wszystkie proste równoległe do prostej y= 2x +2 , dla b >2
y= 2x+2
12, y= 2x+3 , y= 2x +3
34, y= 2x +5
37, y= 2x+7, y= 2x +9
58
itd...........
18 lut 20:50
awdawdad: co do wcześniejszego zadania jak zapisać wzór bez wartości bezwglednej ?
18 lut 21:02
Eta:
Przecież Ci napisałam pod wykresem:
{
f(x)= {
{
18 lut 21:09
awdawdad: Pewna firma komputerowa produkuje dwa typy komputerów. Koszt
części
potrzebnych do złożenia komputera
I rodzaju wynosi 1500 zł, a II rodzaju 2000 zł.
Firma
zyskuje na każdym sprzedanym komputerze I typu 600 zł, a II typu 400 zł.
Tygodniowo firma przeznacza na potrzebne materiały co najwyżej 32500 zł, a
sprzedaje co najwyżej 20 komputerów. Ile komputerów każdego rodzaju powinna
firma produkować tygodniowo, aby zysk jej był jak największy? Jaki to będzie zysk?
18 lut 21:18
awdawdad:
18 lut 22:26