Rachunek różniczkowy
Marek: Mógłby mi ktoś sprawdzić?
| | 1 | |
Mam obliczyć przybliżoną wartość |
| |
| | √3.97 | |
x
0=4
Δx= − 0.03
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 3197 | |
≈ 2 − |
| *(−0.03)=2− |
| * |
| =2− |
| = |
| ≈1.998125 |
| | 2√43 | | 16 | | 100 | | 1600 | | 1600 | |
Dobrze?
17 lut 15:12
Marek: up
17 lut 22:47
bart: co ci nie wyszlo
17 lut 23:00
Marek: Ogólnie chce sprawdzić czy to dobrze jest.
18 lut 10:20
zdesperowany student: zle wyszlo nie umiesz liczyc pochodnych i nie znasz wzoru na przyblizona wartosc
18 lut 11:54
Bogdan:
f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)*Δx
√3,97 =
√4 − 0,03, x
0 = 4,
√4 = 2, Δx = −0,03,
| | 1 | | 1 | |
f(x) = √x ⇒ f'(x) = |
| , f"(4) = |
| |
| | 2√x | | 4 | |
| | 1 | | −3 | | 797 | |
√3,97 ≈ 2 + |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 100 | | 400 | |
18 lut 12:07