Okrąg i prosta
Patryks: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których prosta l o równaniu y=mx+2 ma z okręgiem o
równaniu x2+6x+y2=7 dwa punkty wspólne.
17 lut 21:31
Patryks: Może ktos pomóc ?
17 lut 21:39
Basia:
x
2+6x+y
2−7=0
−2a=6
a=−3
−2b=0
b=0
S(−3,0)
c= −7
r=
√9+0+7 =
√16 = 4
k: mx−y+2=0
| | |m*(−3)−1*0+2| | |
d(S,k) = |
| |
| | √m2+1 | |
aby okrąg i prosta miały dwa punkty wspólne musi być
d(S,k) < r
stąd
|−3m+2| < 4
√m2+1 /()
2
−3m+2 < 16(m
2+1)
16m
2+3m+14>0
a to jest prawdą dla każdego m∊R
18 lut 06:35