trojkat
icps: jeśli wysokość trójkąta opuszczona na bok a=12 jest równa 4, to wysokość poprowadzona do boku
b=6 jest równa?
10 lut 10:37
xD:

pole trójkąta =
12 * a *h
1
bok razy wysokości do niego poprowadzona podzielone przez 2
mamy bok 12 i wysokość 4 możemy policzyć pole tego trójkąta
P
t = {12*4}{2} = 24 mamy pole trójkąta
teraz z tego samego wzoru możemy obliczyć pole dla innego boku i innej wysokości (tylko ta
wysokośc musi być poprowadzona do tego boku, czyli
24 =
6*h2 /*2 mnożymy obie strony przez 2 i mamy
48 = 6*h / dzielimy na 6
486 = h = 8. mamy tą wysokość.
na tym rysunku jest akurat trójkąt równoboczny, ale wcale nie musi taki być, w każdym można to
zadanie zrobić w taki sposób.
10 lut 11:27
azia:

dany jest trójkąt ABC,gdzie:
A=(−3,0)B=(0,6)C=(2,−1)
Oblicz:
a) równanie prostej przechodzącej przez bok BC
b)wysokość trójkąta opuszczoną na bok BC
c)długość środkowej trójkąta opuszczonej na bok AB
17 lut 21:55
azia: d)długośc boku AB
17 lut 21:56