matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ulamek
Paula:
Skroc ulamek x
2
+4x+4/ x
2
−4 i ja liczik rozbilam czyli (x−2)(x+2) a mianownik obliczylam Δ i chcialm sie zapytac czy ok ?
17 lut 21:18
Niunia85:
tak Δ=0 x
0
=−2
x+2
1
=
(x−2)(x+2
x−2
17 lut 21:21
Wiki:
x
2
+4x+4 to jest to samo co (x+2)
2
a to jest to samo co (x+2)(x+2)
x+2
czyli wynik
x−2
17 lut 21:22
Wiki:
lol
17 lut 21:22
bart:
(x+2)
2
x+2
=
(x−2)(x+2)
x−2
17 lut 21:22
Pauliśia:
oczywiscie ze tak
17 lut 21:30