znalezc przedzialy monoton. i ekstrema
pit: znalezc przedzialy monoton. i ekstrema
wychodzi mi tak:
D=x∊R{2}
mógłby ktoś napisać co dalej? jak ma wyglądać wykres?
19 lut 10:40
sssss: pochodna do zera − ektremum
pochodna > 0 − kiedy jest rosnaca
pochodna < 0 − kiedy jest malejaca
19 lut 10:46
pit:

czyli co licze Δ

czy może tak
x
2−4x=0
(x+2)(x−2)=0
cos mi nie pasuje bo jak licze Δ to x1=2 a x2=4
jak to ma być
19 lut 10:54
sssss: x2−4x=0
x(x−4)=0
x=0 x=4
19 lut 11:16
pit: ok dzięki, a mozesz mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego tak? a nie tak jak ja zrobiłem bo się
zastanawiam ale nie moge zakumać ?
19 lut 11:20
sssss: Pomylises wzor skroconego mnozenia, jakbys mial x
2−4 to mozna to rozbic na (x−2)(x+2) ale tam
przy 4 jest x i wtedy nie mozna.
Δ=b
2 − 4ac = 16
√Δ=4
Musiales miec blad w obliczeniach.
19 lut 11:23
pit: ahaaaa wielkie dzięki
19 lut 11:30