Tresc
Pauliśia: Koszt wynajecia autokaru na wycieczke klasowa wynosil 1500 zl. Pieciu uczniow nie pojechalo na
wycieczke i wtedy kazdy z pozostalych uczniow musial zaplacic o 10 zl. wiecej. Oblicz ilu
uczniow jest w tej klasie i jaki byl pierwotny koszt autokaru przypadajacy na jednego ucznia.
Wiem ze trzeba uklad roznan

tylko niech mnie ktos naprowadzi..bo to banalneeeeeeee
17 lut 21:34
ICSP: x − liczba uczniów
y − koszt na jednego
x*y = 1500
(x−5)(y+10) = 1500
17 lut 21:36
ICSP: Na oko widać że uczniów 30 koszt 50.
17 lut 21:36
Pauliśia: ale to musze zrobic rozwiazanie, wiesz moja sorka
17 lut 21:41
Pauliśia: ale kurcze cos nie tak...mnoze nawiassy nie? i powinna wyjsc f. kwadratowa ..
17 lut 21:44
Pauliśia: 10x−5y−50=0?
17 lut 21:46
ICSP: Wszystko ładnie wychodzi wiec nie rozumiem.
xy = 1500
xy + 10x − 5y − 50 = 1500
10x − 5y − 50 = 0
| | 1500 | |
Z pierwszego równania wyznaczam x = |
| |
| | y | |
15000 − 5y
2 − 50y = 0
y
2 + 10y − 3000 = 0
Δ = 100 + 12000 = 12100
√Δ = 110
| | −10 − 110 | |
y2 = |
| − sprzeczne |
| | 2 | |
y = 50 ⇔ x = 30.
17 lut 23:44