Prosta
Paulisia: Dany jest odcinek A =(−5,−3), B=(7,1) Wyznacz rownanie prostej, w ktorej zawarta jest
symetralna tego odcinak. To trzeba pod ten wzor S= xA+ xB / 2 ?
18 lut 17:57
smmileey: | | Ax +Ay | | Bx+By | |
chodzi Ci zapewne o S= ( |
| , |
| ), to środek odcinka. |
| | 2 | | 2 | |
Znajdź współczynnik a prostej przechodzącej przez punkty A i B i skorzystaj z własności:
a
1*a
2=−1, z czego wyliczysz a
2 − współczynnik kierunkowy symetralnej (bo jest ona
prostopadła do odcinka AB), potem podstaw współrzędne któregoś z punktów i oblicz B.
18 lut 18:02
dero2005:
1
o
wyznaczasz równanie prostej, która zawiera odcinek|AB|
− współczynnik kierunkowy a
a =
1+37+5 =
13
y = a(x−x
A) + y
A
y =
13(x+5)−3
y = 13x − 43
2
o
wyznaczasz punkt środkowy odcinka
| | −5+7 | | −3+1 | |
S = ( |
| , |
| ) = (1, −1)
|
| | 2 | | 2 | |
S =(1, −1)
3
o wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do y =
13x−
43
a
1*a = −1 warunek prostopadłości
a
1 = −3
4
o
wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez punkt S i prostopadłej do prostej
y=
13x−
43
y
1 = a
1(x−x
S)+y
S = −3(x−1)−1 = −3x+2
y1 = −3x + 2
18 lut 18:56
anka: danke schon
18 lut 21:42