Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że f(-4) = -12 i F(x) < 0 ⇔ x∊ (-∞, 2
Agula: Proszę Pomóżcie Mi, nie wiem jak to zrobić

:(
Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że f(−4) = −12 i F(x) < 0 ⇔ x∊ (−
∞, 2 )
17 lut 23:14
bart: ax+b
−4a+b=−12
dla x=2 funkcja przyjmuje wartosc 0
2a+b=0
{2a+b=0
{−4a+b=−12
a=2
b=−4
17 lut 23:17
bart: no czyli f(x)=2x−4
17 lut 23:17
Agula: A skąd wiesz że Funkcja przyjmuje wartość 0 dla x= 2

?
17 lut 23:55
bart: dla x<2 przyjmuje wartosci ujemne
a wiec dla x>2 wartosci dodatnie
no to 2 to jest takie przejscie z wartosci ujemnych na dodatnie.. wyobraz sobie
17 lut 23:58
bart:
17 lut 23:59
Agula: Aha.. tak Dziękuje rozumiem.

A gdy jest podane, że Kazde x ∊ R i f(x) > 0,
18 lut 00:02
bart: to wtedy Δ<0 bedzie
18 lut 00:06
Agula: f(√2) = 2 i Kazde x ∊ R i f(x) > 0, to jak to będzie?
2 = √2a + b
0 = ?
18 lut 00:12
Agula: Nie jestem pewna, ale czy w tedy nie jest to funkcja stała czyli, że a = 0,
więc: 2 = −
√2 * 0 + b
b = 2
y = 2
18 lut 00:22