:p
Agusia: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcjii kwadratowej:
f(x)= − (x+1)(x−2)
w przedziale < − 1 , 2>
18 lut 15:34
Ajtek: Znajdź xw tej funkcji.
Sprawdź czy mieści się w tym przedziale (a mieści się).
Następnie policz f(xw) lub oblicz yw to będzie max. ponieważ parabola ma ramiona skierowane w
dól (a=−1).
Kolejny krok liczysz wartość na granicach przedziału czyli f(−1)i f(2), patrzysz która mniejsza
(obie są akurat równe) i masz minimum w tych punktach.
18 lut 15:48
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
fmax = f( |
| )= −( |
| +1)( |
| −2)=.......
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f
min= f(−1)= f(2)= 0
18 lut 15:57