Prostopadłościan pomocy
Marta:

Przekątna prostopadłościanu ma długośc 11 i tworzy z podstawą kąt 30st. Oblicz objetosc
prostopadłościanu jeżeli krawędzi podstawy są w stosunku 3:4. Wyliczy mi ktoś to zadanko?
Proszę!
17 lut 16:02
Marta: pomoże ktoś?
17 lut 16:14
alf: Wysokość (H) :
Przekątna podstawy (p):
| | 22√3 | |
a = 3x = |
| → a = 22√3 |
| | 3 | |
| | 22√3 | | 88√3 | |
b = 4x = |
| → b = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 88√3 | | 11 | |
V = abH → V = 22√3* |
| * |
| = 10648 [j] |
| | 3 | | 2 | |
17 lut 16:15
ICSP: Najpierw z twierdzenia Pitagorasa oblicz długość przekątnej podstawy.
Poźniej z cosinusa liczysz x.
17 lut 16:15
Marta: Alf i to jest całe zadanie?
17 lut 16:23
alf: Tak ale już poprawiam bo obrazek mnie zmylił. Jest pewna nieścisłość
17 lut 16:30
Marta:
17 lut 16:30
alf: Błąd w rozumowaniu. Daj mi 5 minut

Poprawiam..
17 lut 16:32
Marta:
17 lut 16:35
Marta: taki rys to jest bo tamten trochę niedokładnie
17 lut 16:35
alf:
Przyprostokątne 3:4
Przeciwprostokątna w stosunku 3:5 i 4:5
Stąd:
| | 55√3 | |
5*p = długość przeciwprostokątnej →p = |
| |
| | 2 | |
a = 4*p − długość dłuższej przyprostokątnej → 22
√3
| | 33√3 | |
b = 3*p = długość krótszej przyprostokątnej → |
| |
| | 2 | |
V = a*b*H
| | 33√3 | | 11 | |
V = 22√3* |
| * |
| = 5989,5 [j3] |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 16:39
Marta: Czyli to co teraz napisałeś to jest całe rozwiązanie zadania? czy z tamtego pierwszego też coś
trzeba napisać?
17 lut 16:41
Marta:
17 lut 16:45
alf: Za chwilę przepiszę całe od początku tak jak ma być + poprawka błedu przy mnożeniu

Cierpliwośći
17 lut 16:47
Marta: Dziękuję bardzo... ! uff..
17 lut 16:48
alf:
Obliczamy przekątną p:
| √3 | | p | | 11√3 | |
| = |
| → 2p=11√3 →p= |
| |
| 2 | | 11 | | 2 | |
Obliczamy wysokość H:
| 1 | | H | | 11 | |
| = |
| → 2H=11 →H= |
| |
| 2 | | 11 | | 2 | |
Stosunek przyprostokątnych 3:4
Z pitagorasa: 3
2+4
2=c
2 → c=5
Czyli stosunek krótszej przyprostokątnej do przeciwprostokątnej to 3:5
Stosunek dłuższej przyprostokątnej do przeciwprostokątnej to 4:5
Stąd mamy:
| | 11√3 | | 55√3 | |
przeciwprostokątna: 5*p = 5* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 11√3 | |
dłuższa przyprostokątna (a): 4*p = 4* |
| =22√3 |
| | 2 | |
| | 11√3 | | 33√3 | |
krótsza przyprostokątna (b): 3*p = 3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Objętość:
V = a*b*H
| | 33√3 | | 11 | |
V = 22√3* |
| * |
| = 5989,5 [j3] |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 17:02
17 lut 17:05
Adam: dobrze to zadanie jest wyliczone?
17 lut 23:03
Adam: Potwierdzi któryś Matematyk?
17 lut 23:06
Bogdan:

Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30
o i 60
o
otrzymujemy:
| | 11 | | 11 | | 11 | |
H = |
| i 5x = H√3 ⇒ 5x = |
| √3 ⇒ x = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 10 | |
| | 11 | | 11 | |
V = 3x * 4x * H = 12x2*H = 12 * ( |
| √3)2 * |
| = ... |
| | 10 | | 2 | |
17 lut 23:30