Wyznacz asymptoty funkcji
aga: Wyznacz asymptoty funkcji
f(x)=x2/x2+1
18 lut 12:00
Bogdan:
| | x2 | |
Czy to jest funkcja f(x) = |
| + 1 ?, taki zapis jest zamieściłaś w treści zadania. |
| | x2 | |
18 lut 12:12
pit: chyba ze taka funkcja :
to wtedy bd tak:
asympt. pozioma:
x→
∞
chyba tak
a jak chcesz policzyć ukośną to tylko do wzoru podstawiasz
18 lut 12:22
piotr: ale nie ma ukosniej bo jest pozioma
18 lut 12:29
pit: ja sie tam za bardzo nie zam ale wydaje mi sie że jedna nie wyklucza drugiej, ale najlepiej bd
jak się wypowie jakiś weteran
18 lut 12:38
Bogdan:
Chodzi o to, abyśmy nie odgadywali z zapisu, co jego autor ma na myśli, a o to, aby autor
zapisał treść zadania w jednoznaczny sposób.
W tym przypadku można zapisać tak: f(x) = x
2 / (x
2 + 1), a jeszcze lepiej
Ta funkcja ma tylko obustronną asymptotę poziomą y = 1
18 lut 12:45
piotr: a co z asymptota pionowa
18 lut 12:50
Bogdan:
Wyznacz dziedzinę funkcji
18 lut 12:52
aga: chdzi o to że nie umiem wyznaczyc dziedziny tej funkcji
18 lut 12:59
Bogdan:
To przejrzyj zadania tu
1656 zamieszczone, pod znakiem
<< jest rozwiązanie.
Bez umiejętności wyznaczania dziedziny funkcji nie ma co marzyć o kontynuowaniu
nauki matematyki nie tylko na poziomie akademickim, ale na każdym poziomie.
18 lut 13:07