Proszę o rozwiązanie równania
asharu: Rozwiąż: − x
7 − 2x
6 − x
5 + 2x
4 + 2x
3 = 0
wraz z rozwiązaniem proszę o wytłumaczenie

w miarę możliwości prosiłbym o rozwiązanie bez użycia jakichś twierdzeń, bo słyszałem że nimi
można to rozwiązać ale nie miałem ich na lekcji i nie zostaną mi zaliczone
18 lut 17:49
ICSP: Najpierw wyłączam −x3 przed nawias.
−x3(x4 + 2x3 + x2 − 2x − 2)
Teraz rozpisuje 2x3 jako x3 + x3
−x3(x4 + 2x3 + x2 − 2x − 2) = −x3((x4 + x3) + (x3+ x2) − (2x − 2)) = −x3(x3(x+1) +
x2(x+1) − 2(x+1))
. Wyłączam wspólny czynnik rpzed nawias
−x3(x+1)(x3 + x2 − 2). Rozpatrzę teraz ten wielomian w drugim nawiasie. Nie będe
przepisywał tamtego gdyż mi sie nie chce.
x3 + x2 − 2 = x3 − x2 + 2x2 − 2 = x2(x−1) + 2(x−1)(x+1) = (x−1)(x2 + 2x + 2).
Ostatecznie:
−x3(x4 + 2x3 + x2 − 2x − 2) = −x3(x+1)(x−1)(x2 + 2x + 2)
18 lut 18:17
ICSP: Idę na pierwsza miłosc będę około 50 po.
18 lut 18:17
asharu: Bardzo dziękuję za rozwiązanie zadania, ale mam jedną prośbę:
mógłbym prosić o łopatologiczne wytłumaczenie mi tego momentu:
"Rozpatrzę teraz ten wielomian w drugim nawiasie. Nie będe przepisywał tamtego gdyż mi sie nie
chce. x3 + x2 − 2 = x3 − x2 + 2x2 − 2 = x2(x−1) + 2(x−1)(x+1) = (x−1)(x2 + 2x + 2)." ?
bo całość łapię, ale tam trochę się pogubiłem
rozumiem że to pierwsze(przed znakiem = ) jest ostatnim nawiasem linijki wyżej, ale właśnie
kolejne równanie (x3 − x2 + 2x2 − 2 ) sprawia mi problem

skąd to się wzięło?
Z góry dziękuję za pomoc
19 lut 13:24
ICSP: x3 + x2 − 2
x2 = −x2 + 2x2
x3 + (−x2 + 2x2) − 2 = x3 − x2 + 2x2 − 2 = (x3 − x2) + 2(x2 − 1)
Zapewne wiesz ze wzorów skróconego mnożenia mogę rozpisać tak:
x2 − 1 = (x−1)(x+1). Dodatkowo z pierwszego nawiasu wyłączę x2
(x3 − x2) + 2(x2 − 1) = x2(x−1) + 2(x+1)(x−1) = x2(x−1) + (2x+2)(x−1). Teraz
wspólny zielony czynnik przed nawias: (x−1)(x2 + 2x + 2)
19 lut 13:31
asharu: Bardzo dziękuję za pomoc − już rozumiem
21 lut 13:33