Narysuj wykres funkcji
poziomka: Witam. Czy mógłby mi ktoś narysować:
| | |f(x)| | |
a) g(x) = |
| , gdzie f(x) = 12 x2 − 2 i dziedziną jest zbiór (−5, −2) ∪ (−2, |
| | f(x) | |
2) ∪ (2,5)
b) zapisz zbiór rozwiązań nierówności g(x) < 0
będę bardzo wdzięczna
19 lut 12:09
ICSP: Wiesz gdzie funkcja przecina os OX?
19 lut 12:13
ICSP: Oczywiście funkcja F(x)
19 lut 12:14
poziomka: funkcja f(x) w przedziale <−4, 3), przepraszam, zapomniałam dodać
19 lut 12:24
ICSP: nie ważne. Podaj miejsce zerowe funkcji f(x)
19 lut 12:26
poziomka: x = −2, x=2
19 lut 12:27
młoda: miejsce zerowe to pod fX musisz zero podstawić i równanie zrobić
19 lut 12:29
ICSP: Tak się mają miejsca zerowe. Teraz ustalmy kiedy wartości funkcji są większe od 0 i mniejsze od
0 .
19 lut 12:30
ICSP: Poradzisz sobie z tym czy mam to podać?
19 lut 12:30
poziomka: Chodzi o to, że :
| 1 | | 1 | |
| x2 − 2 > 0 i |
| x2 − 2 <0? |
| 2 | | 2 | |
19 lut 12:32
ICSP: tak.
19 lut 12:33
ICSP: PO to mi tu były miejsca zerowe potrzebne do obliczenia.
19 lut 12:33
poziomka: Ok. No to większe dla x ∊ (−∞, −2) ∪ (2, +∞)
a mniejsze dla x∊(−2,2)
19 lut 12:34
poziomka: co nie zmienia faktu, że nadal średnio wiem jak narysować
19 lut 12:35
ICSP: Funkcja wartości bezwzględnej nie zmienia znaku dla wartości > 0
Dlatego pierwszy przypadek który rozpatrzę: x ∊ (−
∞, −2) ∪ (2, +
∞)
| | |f(x)| | | f(x) | |
g(x) = |
| . Opuszczam bez zmieny znaku: = |
| = 1 |
| | f(x) | | f(x) | |
Drugi przypadek x∊(−2,2) . Wartości mniejsze od 0 dlatego funkcja bezwzględna zmieni znak.
| | |f(x)| | | −f(x) | |
g(x) = |
| Opuszczam ze zmianą znaku = |
| = −1 |
| | f(x) | | f(x) | |
19 lut 12:37
ICSP: Teraz rysujesz funkcję g w przedziale x ∊ (−∞, −2) ∪ (2, +∞) zawsze przyjmującą wartość 1
w przedziale x∊(−2,2) zawsze przyjmującą wartość −1.
Tylko tam jeszcze swoją dziedzinę musisz uwzględnić.
19 lut 12:38
poziomka: Czyli ogólnie wynikiem będą dwie linie proste, tak? zawarte w tej dziedzinie, czy źle myślę
19 lut 12:41
19 lut 12:43
poziomka: Ok, dzięki za pomoc
19 lut 12:47