matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 203,
202
,
201
,
200
,
199
,
198
,
197
,
196
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
LIBRE:
Kowal wrzucił do wiadra z zimną wodą rozżarzoną , żelazną podkowę, w celu jej zahartowania. masa podkowy wynosiła o,8 kg, a masa wody w wiadrze 8kg. Temperatura wody po wrzuceniu podkowy
2
magnificat:
4 do potęgi
2
3
=2
x
5
ola:
promien o kregu opisanego a trojkacie prostoatnym ma długosc 3 dm a dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat prostokatny wynosi 1 dm. Oblicz obwod tego trojkata
5
ola:
piec osob Asia I basia Czarek Kasia i Tomek wybrao sie do kina. Na ile sposobow maga te osoby usiasc w jednym rzedzie na pieiu kolejnych miejscach tak zeby Kaasie i Tomka rozdzielała jena
2
Monika:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 12 cm .Kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej i
2
Kaśka:
Oblicz dla jakich wartości parametru m róznica pierwiastków równania (m−2)x
2
−(m−4)x−2 jest równa 3.
6
Marcel:
Pochodne: 1. y=arcsinx(
√
x
) ?
1
proszę o pomoc:
Asia przed maturą rozwiązywała zadania tekstowe z matematyki(codziennie taką sama liczbę zadań) i w sumie rozwiązała 448 zadań. jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej to
19
Mała:
Proszę o pomoc
2
Pyśka:
sinα
Dla kątów α,β,γ trójkata ABC zachodzi zwiazek
=2cosγ. Uzasadnij, ze torjkat Abc
sinβ
jest rownoramienny.
7
Sandra:
skróć ułamek 1−x−2x
2
/2x−1. gdzie x jest różne 1/2
0
Monika:
proszę pomóżcie mi w poniżej napisanych zadaniach,mam czas tylko do wtorku a stereometria dla mnie to czarna magia...Z góry dziękuję.
2
matematyka91:
sin kąta ostrego α jest równy
√
8+
√
5
/ 4 oblicz wartość wyrażenia (sinα+cosα)
2
3
trygonometria:
jeżeli α,β,γ są kątami ostrmi to sinα+sinβ+sinγ /3 ≤ sin α+β+γ/ 3
0
EWA:
Czworoscian foremny o krawedzi a przecieto plaszczyzna wyznaczona przez krawedz boczna i wysokosc czworoscianu. Wyznacz pole przekroju.
1
Gróha:
Z odcinków o długościach: 3,4,5,6,7,9 należy zbudować trójkąt . Ile istnieje takich trójkątów
1
Sandra:
Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóz na czynniki wyrażenie 1−a
2
+2ab−b
2
1
kasia:
a=10
log
√
2
jaka to liczba?
12
proszę o pomoc:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 . Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama jak dla x=−2.
12
barsuk:
Jak zbadać czy jest prawdziwa równość? 1−1/2+1/3−1/4+..+1/999−1/200=1/101+1/102=1/103+...+1/200
1
Gróha:
Z schroniska na szczyt góry prowadzi 5 dróg. Oblicz prawdopodobieństwo wyjścia i zejścia: a)tą samą drogą
1
Gróha:
Prosze o pomoc:
1
gość:
sinus kąta ostrego α jest równy 0,3
√
11
oblicz wartość wyrażenia log(sinα+cosα)−log(1+tgα)
6
mari:
log
9
6 = log
9
18 =
4
Gróha:
Prosze o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa, oto treść:
2
proszę o pomoc:
Liczba −2 jest pierwiastkiem równania 3x
2
+5x+c=0. Wyznacz drugi pierwiastek tego równania.
1
Gróha:
Prosze o pomoc, lub o jakieś podpowiedzi do zadania
2
proszę o pomoc ważne:
Rozwiazaneim równania x
2
−81/x+9 =0
2
pomóżcie!:
wiedząc,że 4sin
2
α−3cos
2
α=3 i α jest kątem ostrym, oblicz tgα
1
Hans:
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach
1
AB: y=
x−2, AD: y=2x − 5.
2
Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S= (5,2).
1
kania:
ObjętośĆ graniastosłupa , który w podstawie ma kwadrat wynosi 4cm
3
, a pole powierzchni całkowitej wynosi 18cm
2
. oblicz długość krawędzi podstawy
2
justrock:
Oblicz współrzędne punktu wspólnego wysokości trójkąta (tzw. ortocentrum) o wierzchołkach A(−3;4) B(1;−4) C(4;5)
1
lussia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
12
piotrek:
mam do zrobienia nierownosc, chcialbym, aby ktos sprawdzil moje postepowanie: udowodnic, ze dla dowolnych liczb dodatnich a,b i spelniajacych warunek a
2
+ b
2
= 1 zachodzi nierownosc:
7
Hans:
wyznacz dziedzinę funkcji
1
f(x)=
x
3
−7x
2
−2x+14
7
Hans:
2−x dla x mniejszego od 1 f(x)= 3 dla 1≤x mniejszego od 4
1
anulka:
Zbadaj liczbę pktów wspólnych okręgu x
2
+y
2
−2x−4y+m+4=0 i prostę y=x+2 z zależności od parametru m
4
janek:
Liny mocujące wieże nadawczą zaczepiono w odleglości 20m od podstawy wiezy.Nachylenie wewnętrznej krótszej liny jest równe
7
5
.Lina zewnętrzna ma 52m długości.Oblicz długość
1
Hans:
Cena płaszcza obniżono wiosną o 15% i wówczas cena wynosila 510zł. Oblicz cenę płaszcza przed obniżką.
1
Hans:
wykaż ze ta liczba jest liczbą całkowitą
√
3−2
√
2
−
√
2
13
Hans:
jesli x nalezy do (3;5), to wyrazenie W=Ix−3I−Ix−5I mozna przedstawic w postaci: a) 2x−8
5
slawek:
Zadanie 108. Dane są dwa półokręgi o wspólnym środku O i średnicach odpowiednio AB i CD (punkty A, B, C,
3
aga:
czy dobrze obliczyłam?
√
(5−2
√
7
)
2
−I
√
28
−3I=I5−2
√
7
I−I
√
28
−3I=5−2
√
7
−
√
28
+3=8−2
√
7
−2
√
7
=8−4
√
7
3
Ewa:
Naszkicuj f(x)=|sinx| − sinx, gdy x ∊ <−2π;2π>
8
Hans:
(x+5)(x−1)(x−4)
=0
x
2
−16
0
Benny:
Jak policzyć różniczkę zupełną dla
7
Nita:
Z pewnego miejsca na ziemi widać wierzchołek drzewa pod kątem 30∧ do poziomu , a z miejsca położonego o 12m bliżej drzewa pod kątem 60∧ . oblicz wysokość drzewa.
1
potrzebujący:
Oblicz wartośc wyrażenia x
2
/y
3
dla x=3
√
2
−1, y=
√
2
+1
2
potrzebujący:
1−
√
2
Przedstaw w postaci a+b
√
2
liczbę (
)
−1
√
8
−4
8
martyna:
Piotr wybrał się z kolega na wycieczkę rowerową.Przy rowerze kolegi zamontowany był licznik.Chłopcy od czasu do czasu zapisywali stan licznika.Popatrz na informacje zapisane
3
janek:
Dane są zbiory A={x∊R:Ix−3I≤2} i B={x∊R;x
2
>0}.przedstaw je na osi liczbowej i wyznacz A∪B, A∩B,A/B,B/A
4
Nita:
Z testu z matematyki 40% wszystkich uczniów otrzymało ocenę dostateczną, 30% dobrą a 8 osób bardzo dobrą, . Pozostali uczniowie otrzymali ocenę dopuszczającą . Średnia ocen testu była
3
kaska:
Jeden z rodzajów glonów występujących w wodach morskich−jednokomórkowa okrzemka ma masę 10
−12
g.Możemy przyjąc ze jej komórka ma kształt koła o średnicy 5*10
−7
m.W jednym litrze
5
martyna:
Na egzaminie maturalnym z matematyki tomek uzyskał 84% punktów mozliwych do zdobycie.Jego kolega Rafał miał wynik o 6 punktów procentowych gorszy.O ile procent lepszy wynik uzyskał
1
Piotrek:
witam mam problem z tym zadaniem moze ktos poradzi 2
x
+x
2
−3=0
2
ewcia:
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABC, w którym AB||CD. Udowodnij, że
3
młoda:):
moze mi ktos pomóc bo juz nie wyrabiam
nie umiem ciagów Dany jest malejacy ciag arytmetyczny o czterech kolejnych wyyrazach; 5,5,x,y,−6,5 wyrazy x i y
0
kasia:
Liczba m jest pierwiastkiem równania 3x
2
+5x+4−p a liczba n jest pierwiastkiem rownania x
2
−5x+4+p . oblicz dla jakiej wartosci parametru p spelniony jest warunek 3m+n=1
2
Beataa:
Dobierz wartość a tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=3x
3
−5x
2
+ax−2 przez dwumian x+1 była równa 4. Proszę o pomoc bo kompletnie nie rozumiem tych wielomianów
5
anulka__1990:
:::rysunek::: proste k,l,m są równoległe oblicz długości odcinków x,y,z jak to obliczyc
4
Beataa:
Dobierz wartość m tak, aby wielomian W(x)=x
4
+mx
3
−3x
2
+(m
2
+4)x−2 był podzielny przez dwumian x+2
1
MARTUSIA:
Rzucamy tzry razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo,że za pierwszym razem wyrzucimy orła lub wyrzucimy dokładnie dwie reszki.
10
monia:
Rozwiązaniem nierówności (2x−1)(−x−3)<0 jest zbiór: ? od czego zacząć?
1
martyna:
Proszę bardzo o pomoc!Potrzebne na jutro!
1
aGa:
Marek miał zamiar skosić łąkę w ciągu a dni. Do pomocy zgłosiły się Danka i Anka. Każda z pań w ciągu dnia wykonuje 3/4 pracy wykonanej w tym czasie przez Mirka. Zatem wszystkie trzy osoby
1
Misiek:
Mógłby ktoś mi pomóc ?
Zad.
2
monia:
Wartość wyrażenia jest (
√
2
−
√
6
)
2
jest równa: ?
2
Anusiak:
:::rysunek::: proszę o pomoc
0
Gusia:
:::rysunek::: W październiku w pewnym luceum wychowawca klasy IIIg obliczył .Ile godzin nieobecnych
4
WojciechS:
Witam, prosiłbym o pomoc przy zadaniach:
2
Mystery :
wartość wyrażenia
3
4
−
2
3
:
2
3
−
1
2
jest równa:
13
tesa:
2
10
* 5
15
=
1
Dzidziuś:
o ile wzrosnie wartość funkcji liniowej y+5x−2 jeśli argument wzrosnie o 3 jednostki?
2
Mystery :
Wartość wyrażenia 4
l
o
g
2
5
wynosi:
3
Paweł:
:::rysunek::: Zad. Rysunek przedstawia prostą w układzie współrzędnych. Wyznacz równanie tej prostej.
1
Angela:
Punkt M=(2,−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
4
Mystery :
Wyrażenie (
3
5
)
5
* (
5
3
)
4
jest równe:
1
R.W.16l:
Hmm, dawno nie zadawałem zadań, a te jest dość... dziwne
1
Beata:
mógłby ktoś mi pomóc ?
2
mala:
:::rysunek::: w październiku w pewnym luceum wychowawca klasy IIIg obliczył .Ile godzin nieobecnych
4
m:
Współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=−2(x−2)(x+4) są równe: a)(−8;80)
4
m:
Kąt α jest ostry i tgα=3,wobec tego: a)sinα=3 i cosα=1
1
monia:
współrzędne y=2x
2
−3
3
karoLek:
Jasiek zatrudnił się na początku wakacji do zbierania truskawek. każdego dnia zbierał taką samą liczbę kilogramów i w sumie uzbierał 72kg. gdyby każdego dnia zbierał o 2kg więcej, to o te
5
m:
liczba punktów współnych wykresu funkcji wymiernej f(x)=
x
2
− 1
x
z osią OY jest równa: a)3
2
madzia_13:
Pierwszy przykład: a
3
− a
1
= 21
6
xyz:
:::rysunek::: Wzynacz dlugosci bokow trojkata oraz wartosci funkcji tryg. kata α majac dane:
5
Jarek:
jako ze nie potrafie za nic zrozumiec logarytmów mam problemy z najprostszymi zadaniami jak obliczyc log
3
16
1
Michał:
czy mógłby mi ktoś pomóc ?
Zad.
1
double:
:::rysunek::: Długość boku oznaczonego strzałką: 9 − 2
√
3
.Oblicz x.
4
pomocy!:
wiedząc, że α jest kątem ostrym i cosα=
√
{2}−1
oblicz sinα i tgα
1
Nita:
Liczby Nita:
3
Dzidziuś:
zbiorem wartosci funkcji y=−2x
2
+12x+1 jest? prosze o wyliczenie
6
Marcz:
Iloczyn sinosow katow ostrych pewnego trojkata prostokatnego jest rowny 3/4. Oblicz sume
3
Maciek:
Może mi ktoś pomóc ? Udowodnij,że nie istnieje kąt α taki,że : sin α + cosα =
5
3
7
Marcz:
Daje jeszcze raz, bo jest zle wyliczone..
3
fruu:
Liczby log(x−3), logx, log
2x
x−5
tworzą kolejne wyrazu ciągu arytmetycznego. a) Oblicz x.
1
brzoza91:
Bok rombu ma 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
2
Nita:
Liczby Nita:
2
Angela:
Punkt M=(2,−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
3
xyz:
z dwóch miejscowości oddalonych o 126 km wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. jeden z nich wyjechał godzinę poźniej i jechał o 4 km/h szybciej. rowerzyści spotkali się w połowie
1
karoLek:
Metalową kulę o promieniu R=3cm przetopiono na stożek. tworząca stożka jest nachylona do
√
5
płaszczyzny pod kątem α takim, że sinα=
. wyznacz promień podstawy tego stożka
5
5
ki:
z prostokatnego arkusza tektury o wymiarach 30x50 nazley wyciac w rogach kwadraty tak aby po zlozeniu otrzymac otwarte pudelko jak dobrac dlugosc bokow kwadratu aby pole pudelka bylo
2
ALA ALA:
wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=−4x+3 przechodzącej przez punkt P=(12,−8)
5
lipa:
dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3) C=(−5,−1) wyznacz obwód tego trójkąta
3
Asia:
3
x
2
−7x+8
= 9
2
karoLek:
średnia arytm. liczb a,b,c jest równa 15. oblicz średnia arytm. liczba a+7, b+3, c+8
3
piżmak:
wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x
2
−4x+y
2
+12y+31=0
1
brzoza:
Oblicz promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego obwód jest równy 4.
1
Gieniaa:
zadanie: Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 4 cm krótszy od promienia okręgu
1
Gieniaa:
zadanie 1 Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt protokątny, którego przyprostokątne mają
2
jaska:
:::rysunek::: w trójkat prostokątny ABC wpisano okrąg. Punkty M,N,P są punktami styczności okręgu odpowiednio
4
jaska:
:::rysunek::: Wyka~ż,~że je~żeli a,b,c są długościami boków trójkąta ostrokątnego takimi,~że a<b<c oraz α,β,γ
6
ki:
dane jest rownanie x
2
+(2−3m)x+2m
2
−5m− 3=0
4
Nita:
:::rysunek::: Adam położył na stole cztery karty z cyframi 4,6,9,1.
3
anulka:
Wyznacz resztę z dzielenia W(x)=(x
2
+x−7)
2006
przez P(x)=x
2
+x−6
0
Tempe:
Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC, w którym podstawa AB jest zawarta w prostej o równaniu y=2x, a dwa wierzchołki mają współrzędne A=(0,0), C= (−3,4).
3
Kawa:
Rozwiąż równanie: (16 − x
2
)(8x
3
+ 1)(x
2
+ 2x + 6) = 0
1
pomocy:
oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o polu64√3cm
2
onka:
Równania kwadratowe z deltą i bez a) x²−49+0
0
pomocy:
jak ktos umie to niech da znac pli
1
onka:
a) x²−49=0 b)x²−9x+20=0
0
Kaśka :-):
pomoże mi ktoś
w rzucie 20 razy trzema monetami otrzymano wyniki przedstawione w tabeli. Oblicz wartość a
0
maly7785:
Dany jest wielomian u(x)=6x
4
+3x
2
−2x+9.Dla jakich wartosci parametrow:a,b,c suma wielomianow u+w jest wielomianem zerowym?
1
basienka12:
a) Jaki promień ma okrąg, którego długość jest równa 7? b) Jaką średnice ma koło o polu 10?
0
anulka:
Dla jakich wart m należącego do R okręgi o1: (x−m)
2
+(y+4)
2
=8 oraz o2: (x−2)
2
+(y+m)
2
=2 sa styczne wewnętrznie i obl współrzędne pktu styczności
1
maciek:
3log3+2log2−log6 oraz log18
11
anulka__1990:
czy ktos moze mi w tym zadaniu pomoc niewiem jak to rozwiazac patrzylam na wzory z tego i wgl ale niewiem co za co podstawic...
0
Masiek ^^ xD:
:::rysunek::: zad. Liczby na poniższym rysunku oznaczają długosci odcinków wyrażone w decymetrach. Oblicz
0
anulka__1990:
czy ktos jest w stanie pomoc mi obliczyc ''z" w tym zadaniu
−−−−−−−−−−>http://matematyka.pisz.pl/forum/37459.html
0
bielecx3:
Posadzkę ułożono z dwóch rodzajów płytek. Większe płytki mają kształt trapezu równoramiennego o
1
;/:
obliczyc granice
2
Dzidziuś:
współrzędne wierzchołka paraboli bedącej wykresem funkcji y=−2(x+1)
2
−3 wynosza? a)(1,−3)
1
MARTUSIA:
Rzucamy trzy razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek jest równa co najwyżej 16.
2
Dzidziuś:
pierwiastkiem równania x
2
+bx+c=0 jest liczba 7.Drugi pierwiastek istnieje i jest liczbą całkowitą. ile wynosi c, oblicz:
2
Dzidziuś:
Najmniejszą liczbą naturalną należącą do dziedziny funkcji y=
√
6x−2
jest
wedlug mnie −1 ale nie jestem pewna.prosze o pomoc
1
119%:
Miary stopniowe kątów wewnętrznych n−kąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny o rożnicy 5 stopni. Ustal, ile boków ma ten wielokąt, wiedząc, że jego najmniejszy kąt wewnętrzny ma miarę
2
Dzidziuś:
wykres funkcji kwadratowe f(x)=2(x−1)
2
−4 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu : a)y=−5
1
Dzidziuś:
prosta y=ax+b dla a <0 i b> przez jakie cwiartki współrzędnych przechodzi? dlaczego?
24
matthew:
Cześć, mam takie zadanie:
1
Paula:
POMOCY
wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
)
2
smile:
Udowodnij, że translacja jest przekształceniem izometrycznym. Z góry dziękuję za pomoc ^^
2
Olka :
Oblicz sprytnie (wyłącz wspólny czynnik przed nawias): a)28x17−28x15=
2
Piotr:
Podstawa trójkąta ABC ma długość 12. Kąty przy podstawie mają miary 30 i 45. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
1
Basia ;):
Witam mam takie zadanko i nie wiem jak je rozwiązać. Prosiłabym o jakąkolwiek pomoc
2
zeta:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają dł 2. Wysokośc tego ostrosłupa jest równa
1
Marcin:
pole kwadratu wpisanego w okrag o promieniu 8 jest rowne
1
zeta:
Liczbie
2
3
jest równa liczba
2
zeta:
Wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry : 7,8,9
4
zeta:
Liczba krawędzi graniastosłupa sześciokątnego jest równa
2
Fruzia:
DO WSZYSTKICH KTÓRZY POMAGAJĄ I UCZĄ
! Chciałabym bardzo bardzo podziękować Ecie, Bogdanowi i wszystkim innym za pomoc i
3
zeta:
2Zbiorem rozwiązań nierówności x
2
</ [ mniejsze bądź równe] 3 jest
64
bartek:
pytanie dla chemika?oblicz czy więcej cząsteczek zawartych jest w 1cm3,czy w 1g tlenku odmierzonego w warunkach normalnych?
2
zeta:
Punkty A (−5,3) i C(2,3) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Promień okręgu opisanego na tym prostokącie jest równy
4
zeta:
Objętośc sześcianu jest równa 16
√
2
cm
3
. Pole powierzchni całkowitej tego sześcianu jest równe ...?
2
Anusiak:
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie O i promieniu R z okręgiem o środku w punkcie S i promieniu r, w zależności od r
6
zeta:
1. Ile a jest większa od liczby b o 25%. Wtedy liczba b jest mniejsza od liczby a
2
Kuba:
Prosze o pomoc jutro kartkowka.
Ktore sposrod punktow Q(−9,2) P(6,0) R(24,−14) naleza do fukcji f. f(x)=−2/3x−4 .
12
Fruzia:
prosze o pomoc rozwiąż układ równań 2
4
Basia ;):
:::rysunek::: Witam mam takie zadanko i nie wiem jak je rozwiązać. Prosiłabym o jakąkolwiek pomoc
6
Hashiri:
SYSTEM DWOJKOWY
7
Bongo:
Kąt przy wierzchołku osiowego przekroju stożka jest równy 2α zaś suma wysokości i tworzącej jest równa a, znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
3
Gocha:
Prosze o pomoc
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste p, dla których wykres funkcji f(x)=x
2
+4x+3 leży nad prostą o równaniu y=px +1
9
panda:
pomoze ktos....? 1.w trapezie prostokatnym dluzsze ramie długosci 3
√
2
cm jest prostopadle do krótszej
1
beccaria:
Jak sprawdzić czy dany punkt w układzie współrzędnym jest czwartym wierzchołkiem równoległoboku...Mam podane 3 punkty...
2
MMM:
Bardzo proszę o pomoc z tym układem równań:
1
slawek:
:::rysunek::: Zadanie 107.
1
MARTUSIA:
Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy liczbę podzielną przez 11.
2
kAROLEK:
zbiorem rozwiązań nierówności I x Iznak większe bądź równe 5 jest przedział: (−
∞
i, 5)
0
Gocha:
Prawdopodobieństwo tego, że w 5 rzutach monetą liczba uzyskanych orłów jest większa od liczby reszek jest równe..
2
Gocha:
W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnej długości 3 cm i przeciwprostokątnej długości 5 cm wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość..
3
kkkk:
naszkicuj wykres wielomianu a)W(x)=−x(x
2
−3)
1
MARTUSIA:
Rzucamy kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy reszkę i co najwyżej 2 oczka.
1
Nalina :
W pewnym trójkącie równoramiennym miara kąta rozwartego między dwusiecznymi równych kątów jest trzy razy większa niż miara kąta między ramionami trójkąta. Ile wynoszą kąty tego trójkąta?
3
Gocha:
Prosze o poomoc Rozwiąż równianie 2|x−1|=3|x−1|+1
2
MARTUSIA:
Rzucamy dwa razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek jest równa 8 lub iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12.
1
MARTUSIA:
Bartek rzucał kostką do gry i otrzymał 7 razy 6 oczek, 4 razy 5 oczek, 6 razy 4 oczka, 8 razy 2 oczka i 5 razy 1 oczko. Oblicz średnią liczb wyrzuconych przez Bartka oczek.
3
Gocha:
Liczba 8log
2
1/
√
2
jest równa
2
em:
9|x−22| = |x+10| zawsze miałam problemy z wartością bezwzględną. mogę prosić o pomoc?
3
Gocha:
Rozwiąż równianie 2|x−1|=3|x−1|+1
1
Gieniaa:
zadanie W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 65 cm,a wyskokość poprowadzona
0
MARTUSIA:
Rzucamy cztery razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo,że wyrzucimy dokładnie jedną reszkę lub wyrzucimy co najmniej jednego orła.
5
bartek:
pomozcie mi to zrobic. bo nijak nie potrafie
2
Milenka:
Długość każdej krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6 cm. Oblicz pole całkowite i objętość tej bryły.
1
POMOCY:
Aby wykonać piłkę, potrzeba 1m
2
skóry. Jeśli chcielibyśmy, alby piłka miała promień o długości 10% większej, musimy zużyć:
3
Marcz:
Kat α jest katem ostrym oraz tgα = 3. Nie wyznaczajac wartosci sinα i cosα, oblicz wartosc
1
Milenka:
Błagam, niech ktoś mi powie, ile to jest... d=50 a ile jest d sin 70
o
3
elika:
Hejka mam takie zadanie : Suma pierwszego i 4 wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48 , a suma 2 i 5 wyrazu jest równa 24. Wyznacz 1 wyraz i iloraz tego ciągu.
1
MARTUSIA:
Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najwyżej jednego orła.
1
aga:
czy ciąg jest monotoniczny : a
n
= 1+2+3+...+n / n
2
7
Żubr:
Czy ktoś umie to rozwiązać
Oblicz objętość i powierzchnię całkowitą stożka wiedząc, że kąt płaski wierzchołka ma 60
o
a podstawa ma średnicę 4 cm
1
?:
Średnica złotówki jest o 1,5 mm większa niż dwuzłotówki. Paweł ułożył cztery dwuzłotówki i trzy złotówki w szeregu jedną za drugą. Długość tego szeregu wyniosła 15,5 cm. Jaką średnicę ma
8
matthew:
:::rysunek::: Cześć,
3
MMM:
Błagam o pomoc w rozwiązaniu równania metoda wyznaczników:
7
Martusia:
wskaż wszystkie liczby całkowite które spełniają nierównośc x do kwadratu<25 A: 0,1,2,,3,4,5
3
anulka:
Wyznacz postać ogólną i iloczynową f. kwadratowej o której wiadomo że dla arg. 3 osiąga najmniejszą wart równą −8 a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5. dla jakich argumentów
1
Maniek:
Będę wdzięczny za wszelką okazaną pomoc
jak wyliczyć x
3
Figury obrotowe:
Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wynikuu obrotu kwadratu o boku długosci 6 wokół boku.
4
Gucio:
pomocy
1
AnQ:
Witam mam taki wielki problem z zadaniem nastepujacym
archiwum 203,
202
,
201
,
200