Prosze o pomoc wogóle tego nie rozumiem
Figury obrotowe: Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wynikuu obrotu kwadratu o boku długosci 6
wokół boku.
b) Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długości 8cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego walca.
c) Promień i wysokość walca mają jednakową długość. Pole powierzchni bocznej wynosi 200pi.
Oblicz pole podstawy walca.
4 mar 19:15
Godzio:

a = r = H = 6
P
b = 2πrH = 72π
4 mar 19:18
Godzio:

d = a
√2
8 = a
√2
a = 4
√2
a = H = 2r = 4
√2
H = 4
√2
r = 2
√2
P
c = 2πrH + πr
2 = 2*8*2π + 4*2π = 40π
4 mar 19:21
Godzio:
H = r
Pb = 2πrH = 2πr2
200π = 2πr2 /:2
100π = πr2 = Pp
4 mar 19:22