zad
ki: dane jest rownanie x2+(2−3m)x+2m2−5m− 3=0
4 mar 17:06
ki: wyraz iloczyn pierwiastkow tego rownania jako funkcje zmiennej m i oznacz ja przz f(m)
4 mar 17:06
ki: dla jakich m funkcja ta jest okreslona
wyznacz pierwiastki rownania tak aby ich iloczyn byl najmniejszy
4 mar 17:07
ki: 2.dla jakich m rownanie x2+(m−5x)+m2+m+1/4=0
ma 2 pierwiastki jednakowych znakow
4 mar 17:08
ki:
4 mar 17:15
justka:
x
1 *x
2 =
ca i Δ≥0
f(m) =
ca
f(m) = 2m
2 − 5m −3
Δ≥0⇒ (2−3m)
2 − 4(2m
2 −5m −3)≥0
4 −12m + 9m
2 −8m
2 + 20m + 12 ≥0
m
2 +8m +16≥0
(m+4)
2 ≥0 ⇒ m∊R
f(m) = 2m
2 − 5m −3 i D
f =R
| | 5 | |
dla m = |
| funkcja f przyjmuje wartość najmniejszą |
| | 4 | |
| | 5 | |
Dla m = |
| iloczyn pierwiastków jest najmniejszy |
| | 4 | |
4 mar 17:20
ki:
5 mar 14:26