Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa.
Monika: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 12 cm .Kąt nachylenia ściany
bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość ostrosłupa.
5 mar 07:17
Łukasz:

Podstawą jest trójkąt równoboczny o boku a=12 cm.
H− wysokość podstawy na rysunku H=x+y
| | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | | 12√3 | |
x= |
| H, z tego x= |
| * |
| = |
| = |
| =2√3 cm
|
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
z=2x=2*2
√3=4
√3cm
h=x
√3=2
√3*
√3=6 cm
Obliczam objętość
| | 1 | | 1 | | a2*√3 | | 1 | | 122*√3 | |
V= |
| Pp*h= |
| * |
| *h= |
| * |
| *6=72√3 cm3
|
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
Pole powierzchni składa się z podstawy − trójkąt równoboczny i 3 trójkątów o podstawie a i
wysokości z.
| | a2*√3 | | az | | 122*√3 | | 12*4√3 | |
Pc=Pp+Pb= |
| +3* |
| = |
| +3* |
| =
|
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 144*√3 | | 144√3 | |
= |
| + |
| =36√3+72√3=108√3 cm2 |
| | 4 | | 2 | |
6 mar 12:47
Łukasz:

W trójkącie równobocznym punkt przecięcia wysokości dzieli tą wysokość na odcinki równe 2/3h i
1/3h. Na tym rysunku odcinki niebieski i zielony wynoszą 2/3h , a czerwony i fioletowy 1/3h.
6 mar 12:55
fgfds: Δ∞∞≥δδβ⇒⇔≠⇔∫≥≥≤∞ΔΩ⊂→⇒
12 sty 23:46
daria: długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 30 stopni. kat nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. oblicz V i Pc
3 kwi 21:59
daria: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym, krawędź podstawy ma długość a, a kąt między ścianą
boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę α. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
3 kwi 22:05