promien o kregu opisanego a trojkacie prostoatnym ma długosc 3 dm a dlugosc prom
ola: promien o kregu opisanego a trojkacie prostoatnym ma długosc 3 dm a dlugosc promienia okregu
wpisanego w trojkat prostokatny wynosi 1 dm. Oblicz obwod tego trojkata
6 mar 12:29
Godzio: pomoge
6 mar 13:00
xyz: wykorzystaj zależności: promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy połowie
przeciwprostokątnej, a promień okręgu wpisanego w trójkąt jest równy r=0,5(a+b−c), gzie a,b to
przyprostokątne, c przeciwprostokątna oraz twierdzenie Pitagorasa.
c=6dm. itd
6 mar 13:04
ola: ale prosze o rozwiazanie tego
6 mar 13:07
Godzio:

R = 3dm
r = 1dm
a − r + b − r = R
a+b − 2 = 3
a+b = 5
L = a + b + R = 5 + 3 = 8 dm
6 mar 13:07
Godzio: poprawka
a − r + b − r = 2R
a + b − 2 = 6
a + b = 8
L = a + b + 2R = 8 + 6 = 14
6 mar 13:08
lili: oblicz pole trójkąta jesli promien trójkąta wpisanego równy jest 3 a opisanego na tym trojkacie
rozny jest R=8,5 wiedzac ze obwód tego trójkata równy jest 40.
14 kwi 19:46