Asia przed maturą rozwiązywała zadania tekstowe z matematyki(codziennie taką sam
proszę o pomoc: Asia przed maturą rozwiązywała zadania tekstowe z matematyki(codziennie taką sama liczbę zadań)
i w sumie rozwiązała 448 zadań. jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej to
rozwiązałaby te zadania o 2 dni krócej.Oblicz przez ile dni Asia rozwiązywała zadania przed
maturą i ile zadań rozwiązała każdego dnia.
madzia_13: 448 − liczba wszystkich zadań rozwiązanych przez Asię
x − liczba zadań rozwiązywanych codziennie przez Asię
y − liczba dni przez, które rozwiązywała zadania
układ równań:
x * y = 448
(x + 4) * (y − 2) = 448
x * y = 448
xy − 2x + 4y − 8 = 448
x * y = 448
xy − 2x + 4y = 448 + 8
xy − 2x + 4y = 456
| | 448 | | 448 | |
x * |
| − 2x + 4 * |
| = 456
|
| | x | | x | |
−2x
2 + 1792 = 8x
−2x
2 − 8x + 1792 = 0 <− równanie kwadratowe
a = −2 b = −8 c = 1792
Δ = (−8)
2 − 4 * (−2) * 1792 = 64 + 14336 = 14400
√Δ =
√14400 = 120
x
1 = 28
x
2 = −32
Liczba rozwiązywanych zadań nie może być ujemna, więc x = 28
x * y = 448
28y = 448 | : 28
y = 16
Odp: Asia rozwiązywała zadania przez 16 dni, każdego dnia rozwiązywała 28 zadań.