p.o.
Gróha: Prosze o pomoc:
Rzucamy kostką do gry, a następnie rzucamy tyle razy monetę, ile oczek wypadnie na kostce.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że dokładnie pięć razy otrzymamy reszkę.
Basia:
jeżeli reszka ma wypaść 5 razy to musimy rzucać
przynajmniej 5 razy ⇔
rzucamy 5 lub 6 razy ⇔ na kostce wypadnie 5 lub 6 oczek
B
1 na kostce wypadnie 1 oczko
B
2 na kostce wypadną 2 oczka
B
3 na kostce wypadną 3 oczka
B
4 na kostce wypadną 4 oczka
B
5 na kostce wypadnie 5 oczek
B
6 na kostce wypadnie 6 oczek
B
1,....,B
6 spełniają warunki opisane w poprzednim zadaniu przy czym
P(B
1)=...........=P(B
6)=
16
a ponadto
P(A/B
1)=P(A/B
2)=P(A/B
3)=P(A/B
4)=0
stąd
P(A)=P(A/B
5)*P(B
5)+P(A/B
6)*P(B
6) =
gdzie
P(A/B
5) to prawdopodobieństwo 5 sukcesów w 5 próbach Bernouliego
P(A/B
6) to prawdopodobieństwo 5 sukcesów w 6 próbach Bernouliego
próbą jest rzut monetą
R−sukces
O−porażka
p=P(R)=
12
q=P(O)=
12
| | | |
P(A/B5) = | p5*q0 = (12)5=132 |
| | |
| | | |
P(A/B6) = | *p5*q1 = 6*132*12 = 664=332 |
| | |
P(A)=
12*(
132+
332) =
12*
432 =
464 =
116