zadanie z treścią
karoLek: Jasiek zatrudnił się na początku wakacji do zbierania truskawek. każdego dnia zbierał taką samą
liczbę kilogramów i w sumie uzbierał 72kg. gdyby każdego dnia zbierał o 2kg więcej, to o te
samą ilość truskawek uzbierałby w czasie krótszym o 3dni. oblicz ile kg truskawek zbierał
Jasiek każdego dnia i w ciągu ilu dni je zbierał
5 mar 15:42
Eta:
x −−− ilość kg zbieranych w jednym dniu , x>0
y −−− ilość dni zbierania , y>0
x*y= 72
( x+2)(y−3)= 72
xy −3x +2y−6= 72
72 −3x +2y−6= 72 => −3x +2y −6= 0
3x+62*x= 72
3x
2 −6x −144=0
x
2 −2x −48=0 .......... rozwiąż to równanie podaj x pamiętajac ,że x >0
i następnie y
powodzenia

odp: x= 8 kg y= 12 dni
5 mar 16:35
Michał: hm czyli
x
2−2x−48=0
Δ=196,
√Δ=14
x
1=−5
x
2=9
5 mar 18:15
Eta:
sorry , widzę pomyłkę
powinno być:
3x
2 +6x −144=0
x
2 +2x −48=0 Δ= 196
√Δ= 14
| | −2+14 | |
x1= |
| = 6 v x2 =−8 −−− odrzucamu
|
| | 2 | |
to
teraz jest ok

x= 6 y= 12
bo 6*12= 72 kg i ( 6+2)(12−3)= 8*9= 72 kg
P.S. mam zmęczone oczy , i nie zauważyłam tego błędu
5 mar 18:44