wycieczka chlopcow
martyna: Piotr wybrał się z kolega na wycieczkę rowerową.Przy rowerze kolegi zamontowany był
licznik.Chłopcy od czasu do czasu zapisywali stan licznika.Popatrz na informacje zapisane
przez chłopców
15min−4,5km
35min−10,5km
50min−50km
1h i 15min−22,5km
a)przedstaw graficznie dane zakładaja ze chłopcy jechali bez zatrzymywania się i nie zmieniali
tempa jazdy
b)podaj wzór opisujący droge pokonaną przez chlopców w zalezności od czasu wyrazonego w
godzinach
c)jaka droge pokonali chłopcy, jeśli wycieczka skończyłaby się po 2 godzinach?
5 mar 21:09
martyna: prosze pomózcie
5 mar 21:31
martyna: pomoże mi ktoś?
5 mar 22:57
Łukasz: popraw dane 50 min to zapewne 15km
5 mar 23:06
martyna: tak pomyliłam się
5 mar 23:08
Łukasz:

dane sobie naniesiesz i narysujesz w zeszycie dokładniej.
5 mar 23:19
Łukasz: na osi czasu t proponuję na jedną kratkę wziąć 5min, więc 3 kratki to 15 min itd. Jak masz
mozliwość narysowania większego rysunku to na osi drogi s jedną kratkę proponuję na 1,5 km
wię 4,5 km to 3 kratki
5 mar 23:25
koko: a1=1,5 km
a2=3,0 km
a3=4,5 km
zatem jest to ciąg arytmetyczny, gdzie r=1,5 km
obliczamy ilośc wyrazów ciągu: 2h zamieniamy na 120minut; 120:5= 24 zatem ciąg posiada 24
wyrazy.
Zatem obliczamy wielkośc ostatniego wyrazu ciągu:
a24=a1+(n−1)*r
a24=1,5km + 23*1,5km = 1,5 + 34,5 = 36 km
Odpowiedź: Po 2h jazdy chłopcy pokonaliby 36 km.
5 mar 23:25
Łukasz: b) Rowerzyści w ciągu 1 godziny przejadą 18 km, wzór to s=18t
5 mar 23:28