Zad.
x= 1112
y= √5−3
a) wyznacz liczbę , której 60% jest równe x. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
b) przedstaw iloczyn liczby x i odwrotność liczby y w postaci c+d√5, gdzie c i d są liczbami
wymiernymi
| 11 | ||
0,6*z = | ||
| 12 |
| 11 | 10 | 55 | ||||
z = | * | = | = .........
| |||
| 12 | 6 | 36 |
| 1 | ||
b) x* | ||
| y |
| 1 | 1 | √5+3 | √5+3 | |||||
= | = | = | = −14(√5+3)
| |||||
| y | √5−3 | (√5−3)(√5+3) | 5−9 |
| 1 | 11 | 1 | 11 | 11 | ||||||
x* | = | *(− | )*(√5+3)= − | − | √5 | |||||
| y | 12 | 4 | 16 | 48 |