Liczby
Nita: Liczby
Nita:
Adam położył na stole cztery karty z cyframi 4,6,9,1.
d) Czy , wykorzystując te karty , Adam ułoży liczbę równą 132 lub 312
e) Adam wykorzystując te karty , ułożył liczbę, w której kolejne pary cyfr tworzą liczbę będącą
kwadratem liczby jednocyfrowej .Podaj tę liczbę.
f)Adam ułożył taką liczbę czterocyfrową, w której kwadrat liczby będącej sumą z dwóch
pierwszych cyfr jest równy liczbie zapisanej jako dwie ostatnie cyfry liczby czterocyfrowej.
Jaka to liczba ?
5 mar 17:38
Eta:
d) 132= 169 więc ułoży taką liczbę trzycyfrową tylko raz ( 1, 6, 9)
312= 961 też ułoży tylko jedną ( 9,6,1)
e) ( 4,9, 1,6) bo 72= 49 i 42= 16
zatem taką liczbą jest: tylko:
4916 1649
f) 6149 lub 1649
bo 6+1=7 72= 49 i 1+6= 7 72= 49
5 mar 18:03