P.O.
Gróha: Prosze o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa, oto treść:
Mamy dwie urny. W jednej są 4 kule białe i 3 czarne, a w drugiej 3 białe i 4 czarne. Z
przypadkowo wybranej urny losujemy kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę
białą? Z jakiego twierdzenia korzystałeś rozwiązując to zadanie
6 mar 10:12
Basia:
wzór na prawdopodobieństwo całkowite
B1∪B2=Ω ∧ B1∩B2=∅ ⇒
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)
B1 − wylosujemy urnę 1
B2 − wylosujemy urnę 2
warunki są spełnione
P(B1)=P(B2)=12
P(A/B1) = 47
P(A/B2)= 37
6 mar 10:16
Gróha: Cudownie

bardzo ci dziękuje
6 mar 10:26
Gróha: a miałbym jeszcze takie pytanie, czemu stosujesz tutaj prawdopodobieństwo całkowite
6 mar 10:30
Basia:
zawsze stosujemy ten wzór w sytuacjach podobnych do opisanej, bo od razu widzimy jakie jest
prawdopodobieństwo warunkowe, a prawdopodobieństwo warunków też łatwo obliczyć
spróbuj rozwiązać podobne zadanie
U1 2b 4c
U2 3b 3c
U3 4b 2c
rzucamy kostką do gry
1,2,3 ⇒ losujemy kulę z U1
4,5 ⇒ z U2
6 ⇒ z U3
jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
6 mar 10:37