pomocy
bartek: pytanie dla chemika?oblicz czy więcej cząsteczek zawartych jest w 1cm3,czy w 1g tlenku
odmierzonego w warunkach normalnych?
4 mar 16:06
bartek: proszę pomóżcie?
4 mar 16:10
4 mar 16:49
adaś: no to oblicz ile jest 1cm3 tlenku
4 mar 17:02
bartek: a jak to obliczyć porszę pomóż?
4 mar 17:04
4 mar 17:17
4 mar 17:24
Mateusz: jakiego tlenku
4 mar 21:06
bartek: nie
4 mar 21:07
bartek: to to zadanie mozesz mi pomóc przy innych?
4 mar 21:11
4 mar 21:11
bartek: 1.Oblicz czy więcej cząsteczek zawartych jest w 1cm3,czy w 1g tlenku odmierzonego w warunkach
normalnych?
4 mar 21:15
Mateusz: tlenku ale jakiego

a moze tlenu
4 mar 21:17
bartek: tak tlenu mój błąd

4 mar 21:18
Mateusz: No zaraz napisze
4 mar 21:22
bartek: ok
4 mar 21:23
Mateusz: 32g O2→ 1 mol
1g→ x moli
−−−−−−−−−−−−−
x = 0,03 mola
1 mol→ 6,02*1023 cząst
0,03 mol→ x cząst
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,18*1023 cząst
1cm3→0,001dm3
22,4dm3 O2→6,02*1023 cząst
0,001dm3→ x cząst O2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,000269*1023 cząst
i terz podaj odp gdzie znajduje sie więcej cząsteczek porownaj te dwie liczby bez tych 1023
4 mar 21:28
bartek: to będzie większe 0,18 tak


?
4 mar 21:32
bartek: 2.oblicz czy większą objętość zajmuje 5g chlorowodoru,czy 5g tlenu gazowego odmierzonego w tych
samych warunkach?
4 mar 21:33
Mateusz: | | p | |
no tak jak masz problem to zapiusz te ułamki w postaci |
| i porownaj je
|
| | q | |
to zadanie robisz analogiczne jak to poprzednie tylko uzywasz masy molowej i masy podanej w
zadaniu
4 mar 21:38
4 mar 21:38
bartek: ok
4 mar 21:40
bartek: a jeszcze takie mam zadanie
4 mar 21:41
bartek: Oblicz masę neonu,zawierająca tyle samo atomów,co 2,8dm3 siarkowodoru w warunkach normalnych?
4 mar 21:42
Mateusz: w warunkach normalnych 22,4m3 H2S zawiera 6,02*1023 cząst to x zawiera 2,8dm3
i teraz 20g Ne→6,02*1023 cząst to x g Ne to x(tu wstawisz policzoną liczbe cząsteczek
2,8dm63 H2S)
4 mar 21:46
bartek: nie może mi wogule wyjść to mnozenie to lie to bedzie?
4 mar 21:55
Mateusz: 22,4dm3→6,02*1023
2,8→ x
−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,75*1023 cząst
20g ne→6,0281023
xg→ 075*1023 cząst
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x ≈2,5 g
4 mar 21:59
bartek: Oblicz gęstośc gazowego azotu w warunkach normalnych?
4 mar 22:01
Mateusz: wzor na gęstosc znasz
4 mar 22:02
bartek: oblicz gęstość helu w warunkach normalnych?
4 mar 22:02
bartek:
p=m/v
4 mar 22:03
Mateusz: no to w czym problem za m podstawiasz mase molową pierwiastków a za v skoro masz podane ze w
warunkach normalnych to 22,4dm63 bo 1 mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje
objętość 22,4dm3
4 mar 22:05
4 mar 22:08
Mateusz: no powiedziałem ci podstawiasz teraz do wzoru i liczysz układ okresowy masz
4 mar 22:10
bartek: a ile wynosi mams molowa?
4 mar 22:11
Mateusz: oczytaj z ikładu okresowego i zapisz ja w g
4 mar 22:12
bartek: 14g


?tak?
4 mar 22:14
bartek: to będzie p=14g/22,4dm3=0,625

?
4 mar 22:15
Mateusz: dla azotu tak
4 mar 22:15
Mateusz: to będzie 0,625 g/dm3 nie zapominaj o jednostce
4 mar 22:16
bartek: a dla helu będzie tak:
p=4g/22,4dm3=0,178
4 mar 22:18
Mateusz: tak w ≈0,179 g/dm3
4 mar 22:19
bartek: a jak obliczyć srednią gęstość powietrza w warunkach normalnych?
4 mar 22:19
4 mar 22:21
bartek: pomożesz mi?
4 mar 22:25
bartek: obliczyć srednią gęstość powietrza w warunkach normalnych?
4 mar 22:26
Mateusz: Trzeba znać średnią mase molową powietrza albo ją policzyc nie bede liczył wynosi ona
0,028kg/mol = 0,028 kg powiedz cz to zadanie z chemii czy fizyki
4 mar 22:30
bartek: chemia
4 mar 22:30
bartek: to jak to sie liczy
4 mar 22:31
Mateusz: korzystasz ze wzoru na gęstosc mase powietrza masz
4 mar 22:32
bartek: p=0,028 /22,4dm3=0,00125


?
4 mar 22:34
Mateusz: No przeciez kalkulator masz nie

pamiętaj o jednostce tylko w tym przypadku mamy nie g/cm
3 a
kg/dm
3
4 mar 22:36
bartek: Oblicz gęstość etan(C
2H
6)WZGLĘDEM POWIETRZA
4 mar 22:36
4 mar 22:40
Mateusz: oblicz gęstość etanu i porownaj ją czy jest większa czy mniejsza od gęstosci powietrza
4 mar 22:42
bartek: 12g+1g=13g p=13g/22.4dm3=291,2



?tak to będzie
4 mar 22:46
bartek: 

?
4 mar 22:49
Mateusz: 12g*2 + 2*1 g
4 mar 22:50
Mateusz: Pomyłka powinno byc 12g*2 + 1g*6
4 mar 22:50
bartek: p=26g/22,4dm3=1,160
4 mar 22:52
bartek: p=30g/22,4dm3=tak to trzeba?i tyle gotowe zadanie?
4 mar 22:55
bartek: to dzięki za pomoc!
4 mar 22:58
Mateusz: tak i porownaj z gęstoscią powietrza policzoną wczesniej wyraz gęstosc etanu w kg/dm3 i
porownaj
4 mar 22:58
4 mar 22:59
Mateusz:
4 mar 23:04