stożek
Żubr: Czy ktoś umie to rozwiązać


Oblicz objętość i powierzchnię całkowitą stożka wiedząc, że kąt
płaski wierzchołka ma 60
o a podstawa ma średnicę 4 cm
4 mar 18:44
Łukasz:

Promień r=2cm, trójkąt prostokątny ma kąty 30 stopni, 60 stopni i 90 stopni. Z własności tego
trójkąta skoro r=2 cm to l=2r=4 cm, h=r
√3=2
√2cm. Podstaw do wzorów i oblicz.
4 mar 19:10
Żubr: A mógłbyś mi pomóc do końca bardzo proszę nie umiem nic policzyć jak mam π i pierwiastki bardzo
proszę
4 mar 19:18
Żubr: a czemu h=2
√2
4 mar 19:30
edi: Miało być 2√3, literówka zapewne
4 mar 19:34
Łukasz: obliczam objętość
| | 1 | | 1 | | 8√3 | |
V= |
| π*22*2√3= |
| π*4*2√3= |
| cm3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wcześniej h=r
√3=2
√3 cm , a nie 2
√2 cm
4 mar 19:35
Łukasz: Pole powierzchni
P=πr
2+πrl
P=π*2
2+π*2*4=4π+8π=12π cm
2
| | 8√3 | |
W objętości przeoczyłem π w końcówce ma być |
| π cm3 |
| | 3 | |
4 mar 19:42
Żubr: Dzięki wielkie
4 mar 19:54