Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóz na czynniki wyrażenie 1-a^2 2ab-b^2
Sandra: Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóz na czynniki wyrażenie 1−a2+2ab−b2
6 mar 11:19
Basia:
1−a2+2ab−b2 = 1−(a2−2aab+b2) = 1−(a+b)2 =
(1−(a+b))(1+(a+b))=(1−a−b)(1+a+b)
6 mar 11:28
lolo:

γ4534δπ334
√90gffy
16 sie 14:21
bzzz: lolo hmm rysunek jak z gry

konkretnie wyglada jak namierzanie samolotu przeciwnika do
zestrzelenia...ale mogę się mylić
16 sie 14:27
Eta:
Ja widzę pęknięty guzik na klamerce
16 sie 22:51
Eta:
Teraz już wiem
bzzz ........ co robisz w tej swojej pracy
16 sie 22:53
think: no co Ty Eta <szok? przecież ta linia przerywana wypisz wymaluj jak ślad na niebie po przelocie
samolotu...
16 sie 22:53
think: hehehe Eta, oj nawet nie wiesz jak się mylisz

z gier lubię karciane, a wzrok niszczę siedząc
godzinami na www.matematyka.pisz.pl

innych szkodliwych nałogów nie mam.
16 sie 22:54
knock_knock: W rozwiązaniu podanym przez Basię chyba jest błąd.
a2−2ab+b2 = (a−b)2 a nie (a+b)2
więc powinno być:
1−(a2−2ab+b2)= 1−(a−b)2 =(1−(a−b))(1+(a−b)) =(1−a+b)(1+a−b)
16 paź 18:21
zzzaaq:
a) (2+x)
2−(1+4x)
2
b) (x−3)
2+(3x+1)
2
d)(x
2−2x)
2−(x
2−2)
2
e)(2x
2+x)
2−(2x−x
2)
ma być to rozwiązane w ten sposób
f)(x
3−3x)
2−(x
3−3x
2)
2=x
6−2*x
3*3x+9x
2−(x
6−2*x
3*3x
2+9x
4)=x
6−6x
4+9
x
2−x
4+6X
5−9x
4=x
6+6x
5−15x
4+9x
2
wzory
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
jeśli można to jakieś wytłumaczenie czemu to tak a nie inaczej działa
12 wrz 16:39