matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
potrzebujący:
Oblicz wartośc wyrażenia x
2
/y
3
dla x=3
√
2
−1, y=
√
2
+1
5 mar 23:41
Godzio:
x
2
= (3
√
2
−1)
2
= 18 − 6
√
2
+1 = 19 − 6
√
2
y
3
= (
√
2
+1)
3
= 2
√
2
+ 6 + 3
√
2
+ 1 = 5
√
2
+ 7
5 mar 23:44