oblicz tangens
pomóżcie!: wiedząc,że 4sin2α−3cos2α=3 i α jest kątem ostrym, oblicz tgα
6 mar 06:53
Basia:
cos
2α=1−sin
2α
4sin
α−3(1−sin
2α)=3
4sin
2α−3+3sin
2α=3
7sin
2α−6=0
(
√7sinα−
√6)(
√7sinα+
√6)=0
√7sinα−
√6=0 ∨
√7sinα+
√6=0
| | √6 | | √6 | |
sinα= |
| ∨ sinα=− |
| |
| | √7 | | √7 | |
| | √6 | | √6 | |
α∊(0;90) ⇒ sinα≠− |
| ⇒ sinαsinα= |
| |
| | √7 | | √7 | |
| | 6 | | 1 | | 1 | |
cos2α=1− |
| = |
| ⇒ cosα= |
| |
| | 7 | | 7 | | √7 | |
| | sinα | | √6 | | √7 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = √6 |
| | cosα | | √7 | | 1 | |
6 mar 09:23
xxx: dziękuję Basia
6 mar 10:00