stożek
Bongo: Kąt przy wierzchołku osiowego przekroju stożka jest równy 2α zaś suma wysokości i tworzącej
jest równa a, znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
Ciężka sprawa... głowię się nad tym cały wieczór... nie cierpię zadań, w których nie ma danych
liczbowych..
4 mar 21:32
Sabin:
Czy masz do tego wyniki? Bo dziwne liczby mi wychodzą...
4 mar 22:01
Bongo: niestety nie... to jest z jakiejś książki z lat 70−tych... a mógłbyś mi pokazać do czego
doszedłeś? może to by jakoś rozjaśniło mój tok rozumowania
4 mar 22:05
Eta:

h+l = a
| | h | |
|
| = cosα ..... to h= l*cosα
|
| | l | |
| | a | |
l*cosα+l= a => l( 1+cosα)=a => l= |
|
|
| | 1+cosα | |
to h= Uacosα}{1+cosα}
| | r | | a*sinα | |
sinα= |
| => r= l*sinα => r= |
|
|
| | l | | 1+cosα | |
teraz podstaw dane do wzorów
P
c= πr( l+r)=.......
4 mar 22:09
Sabin:

Zamiast alfy bede pisal x dla wygody.
Wysokosc jest jednoczesnie dwusieczna kata przy wierzcholku.
Mamy, ze cosx =
hl skad h = lcosx
Wiemy tez, ze h + l = a, czyli h = a − l
Stad a − l = lcosx => a = l(cosx+1) => l =
acosx+1
wracamy do h: h = cosx*
acosx+1 =
acosxcosx+1
Policzymy r:
sinx =
rl => r = lsinx =
asinxcosx+1
Teraz wystarczy podstawic do wzorow na pole i objetosc...
4 mar 22:12
Eta:
4 mar 22:16
Sabin:
O, teraz już mam 100% potwierdzenie. Ty rowniez
4 mar 22:17
Bongo: dzięki wielkie^^ sam bym do tego wieki dochodził... this website is the best all over the world
4 mar 22:24